ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συντηρούνται οι αγιογραφίες σε ιστορική και παλιά Μονή της Ηπείρου. Του π. Ηλία Μάκου. Συντηρούνται οι αγιογραφίες στην ιστορική και παλιά Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Σιστρούνι της Λάκκας Σουλίου, ένα έργο προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, που εντάσσεται στην προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου να διασωθούν τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.

Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός, ενώ η παράδοση αναφέρει ότι η Μονή ιδρύθηκε το 1156, όμως ιστορικά δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία.

Οι τοιχογραφίες, που χρονολογούνται στο 18ο αι., εμφανίζουν ύφος λαϊκό και είναι στο πλαίσιο της τυπικής εικονογραφίας της εποχής. Τοιχογραφημένες είναι και οι δύο όψεις του κτιστού τέμπλου καθώς και ο νάρθηκας.

Ο ναός στη σημερινή του μορφή ανακαινίστηκε το 1876 από τον ιερομόναχο Παρθένιο.

Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και και ανάγεται ένα τμήμα της πιθανώς στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου και τα υπόλοιπα τμήματα στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, με βάση τα υλικά λιθοδομής, που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ο κυρίως ναός χωρίζεται με 6 κολόνες σε τρία κλίτη. Σε κάθε πλάγιο κλίτος υπάρχουν 4 εσωτερικοί θόλοι, ενώ στο κεντρικό 3 θόλοι και ο τρούλος.

Οι ναοί-μνημεία φανερώνουν την απερίγραπτη δόξα και λαμπρότητα, την πνευματική, της Εκκλησίας.

Και προτρέπουν και μας σε ανύψωση. Και αυτή η ανύψωση θα γίνει αν φύγουν από τη μέση οι ψεύτικες και απατηλές επιδιώξεις μας, αν φύγει η απιστία και παραδεχόμαστε όσα είπε και όπως τα είπε ο Χριστός. Όπως τα κράτησε και τα κρατεί ανέκαθεν η Εκκλησία.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Ιερά Μονή Σιστρουνίου

Διαβάστε επίσης και δείτε εικόνες από τον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Βυζαντινό Πάρκο της Οσδίνας Θεσπρωτίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.