ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ: Συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τη γερμανική θηριωδία στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου. Του π. Ηλία Μάκου. «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια Ναζισμός» ήταν το μήνυμα από την εκδήλωση, την Δευτέρα 10 Ιουλίου, για τα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού Κεφαλοβρύσου Πωγωνίου κατά τα χρόνια της Κατοχής.

Μετά τη θεία λειτουργία στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα στο Μνημείο Πεσόντων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Όχι μόνο στα τραγικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν την περίοδο εκείνη στο Κεφαλόβρυσο (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα), αλλά και στην ανάγκη να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ιμπεριαλισμού, του ναζισμού και του φασισμού, που προκάλεσαν τη φρίκη του πολέμου, αναφέρθηκε με μια εξαιρετική ομιλία του ο διπλ. Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μάνθος Κολέμπας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλη και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κωνσταντίνος Μεντής, που τόνισαν ότι επιβάλλεται να μη λησμονούμε, αλλά το παρελθόν να μας καθοδηγεί προς το μέλλον.

H Δημοτική Αρχή Πωγωνίου ενεργεί για να αναγνωριστεί το Κεφαλόβρυσο και επίσημα ως «Μαρτυρικό Χωριό», κάτι, που είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει.

εκδήλωση μνήμης για τη γερμανική θηριωδία στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου

εκδήλωση για τη γερμανική θηριωδία στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου

εκδήλωση μνήμης για το ολοκάυτωμα του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου

εκδήλωση μνήμης για το ολοκάυτωμα του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου 2023

εκδήλωση μνήμης για το ολοκάυτωμα του Κεφαλόβρυσου

εκδήλωση μνήμης για το ολοκάυτωμα του Κεφαλόβρυσου 2023

Το Ιστορικό

Ως προς το ιστορικό του ολοκαυτώματος το μεσημέρι του Σαββάτου της 10ης Ιουλίου 1943 ο 6ος λόχος του 2ου τάγματος του 98 συντάγματος της «Εντελβάις», με διοικητή τον υπολοχαγό Μίχαελ Παίσιγκερ, εισέβαλε στο Κεφαλόβρυσο, συλλαμβάνουν όσους συναντούν μπροστά τους.

Η τραγωδία ολοκληρώνεται τις επόμενες ώρες, καθώς οι Γερμανοί οδήγησαν τους 22 συλληφθέντες μέσα σε 2 σπίτια και τους καίνε ζωντανούς, ενώ το Κεφαλόβρυσο παραδίδεται στις φλόγες, στο πλιάτσικο και στην καταλήστευση και μένουν τα αποκαΐδια των κτισμάτων.

Όμως οι κάτοικοί του ξανάκτισαν τα σπίτια τους, αφού μετά το 1960 μετανάστευσαν μαζικά στη Γερμανία!

Ο Ελευθέριος Αλεξάκης στο βιβλίο του με τίτλο «Οι Βλάχοι του Μετζιτιέ και η ειρωνεία της ιστορίας», – αναφέρει σχετικά:

«…Τη 10η Ιουλίου του 1943 μια γερμανική φάλαγγα αποτελούμενη από μερικές διμοιρίες της 1ης ορεινής μεραρχίας ονομαζόμενης Edelweiss κατέλαβε το χωριό Μετζιντιέ ή Κεφαλόβρυσο του Πωγωνίου, οι στρατιώτες συνέλαβαν αριθμό πολιτών Βλάχων, τους οποίους έκλεισαν μέσα σε δύο σπίτια, τα οποία κατόπιν πυρπόλησαν μαζί με άλλα 20-50 σπίτια από τα καλύτερα του χωριού, καίγοντας ζωντανούς είκοσι δύο από τους συλληφθέντες. Μετά από το 1960 οι Βλάχοι του ίδιου χωριού άρχισαν να μεταναστεύουν μαζικά στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας. Σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού του χωριού εργάστηκαν και απέκτησαν χρήματα στη Γερμανία. Έφτιαξαν σύγχρονα σπίτια, αγόρασαν αυτοκίνητα, έκαναν καταθέσεις στις τράπεζες. Το χωριό αυτό έγινε ένα από τα σημαντικότερα και τα πλουσιότερα της επαρχίας Πωγωνίου. Δεν μπορούσε με καλύτερα τρόπο να παίξει το παιχνίδι της η ειρωνεία της ιστορίας…».

Τιμήθηκε και η Μάχη του Πέτα

Την Κυριακή 9 Ιουλίου τιμήθηκε λιτά και απέριττα και η μάχη του Πέτα, όπου Φιλέλληνες έπεσαν μέχρι και τον τελευταίο, πολεμώντας δίπλα στους Έλληνες.

Η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200ων ετών από την μάχη του Πέτα έγινε στο ομώνυμο χωριό και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του αγίου Γεωργίου, όπου θυσιάστηκαν οι Πολωνοί φιλέλληνες, που πολέμησαν εκεί.

Η ιστορική μάχη του Πέτα στην Άρτα, το 1822, παρά την ήττα και την αναγκαστική συνθηκολόγηση των Σουλιωτών, που εγκατέλειψαν την Ήπειρο, ήταν μια ακόμη απόδειξη της γενναιότητας των Ελλήνων, παρά το διχαστικό κλίμα, που υπήρχε ανάμεσά τους.
Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, ενώ τον ηρωικό εθελοντισμό των φιλελλήνων, που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς και συνειδητά για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, επαίνεσε στην ομιλία του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» του Μεσολογγίου Νίκος Κορδόσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός από τη δήμαρχο του δήμου Νικολάου Σκουφά, Ροζίνα Βαβέτση, ο πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα Artour Lompart, η Επίτιμη Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Kerstin Lohr , ο Βουλευτής Άρτας Γεώργιος Στύλιος ως εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της FOB AKTION αντισμήναρχος Βασίλειος Ασημακόπουλος κ.ά.

Μάχη του Πέτα 2023

εκδήλωση μνήμης για την Μάχη του Πέτα 2023

εκδήλωση μνήμης της Μάχης του Πέτα

εκδήλωση μνήμης της Μάχης του Πέτα 2023

εκδήλωση μνήμης για την Μάχη του Πέτα

Στην Ήπειρο χύθηκε άφθονο αίμα

Η φωτεινή πορεία ελευθερίας των Ελλήνων, για την οποία και στην Ήπειρο χύθηκε άφθονο αίμα, μας θυμίζει το χρέος μας απέναντι στην Πατρίδα και στην Ιστορία.

Όπλα των Ελλήνων εναντίον των κατακτητών δεν ήταν ένας βαρύς οπλισμός ή πολλοί στρατιώτες, ήταν κυρίως η φιλοπατρία η θερμή. Η λατρεία προς την ελευθερία. Η ομόνοια και η ενότητα. Η αυταπάρνηση, η απόφαση για κάθε κακουχία, και για το θάνατο ακόμη. Η ελληνική φιλοτιμία, με την οποία αποδείξαμε πάνω στα πράγματα ότι είμαστε γνήσιοι απόγονοι των ηρώων, που έθραυσαν τα κύματα του βαρβαρισμού. Ο ενθουσιασμός, ο οποίος δεν γνωρίζει τι θα πει εμπόδια και δυσκολίες. Η πίστη μας η ακλόνητη στον προστάτη των αδικημένων δίκαιο Θεό.

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.