Στη Βουλή δικογραφία για τον διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος ως πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται να διευκόλυνε τριγωνικές συναλλαγές των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

Η πρόεδρος του Μετώπου Νίκης, πρώην βουλευτής, Ραχήλ Μακρή, πρώτη τον Ιούνιο του 2015 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το σκάνδαλο που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού οικονομικών. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε απόσπασμα της παρέμβασης της κας Μακρή:

16-6-2015

Τροπολογία που αναιρεί την ευνοϊκή, όπως υποστηρίζουν, για τους ομίλους των Βαρδινογιάννη και Λάτση τροπολογία Στουρνάρα και δίνει σοβαρό αντικίνητρο στις τριγωνικές συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων μέσω φορολογικών παραδείσων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή και Ιωάννης Σταθάς. Η τροπολογία προτείνεται προς ψήφιση μαζί με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο της Νάντιας Βαλαβάνη που ψηφίζεται στη Βουλή.

Η τροπολογία ουσιαστικά προβλέπει πως η διαφορά της τιμής που προκύπτει για ένα προϊόν που έχει πωληθεί από μια ελληνική εταιρεία σε μια άλλη μέσω μιας τρίτης με έδρα κάποιο φορολογικό παράδεισο, δε θα λογίζεται ως δαπάνη για την εταιρεία – αποδέκτη του προϊόντος. Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο αποθαρρύνει τους Έλληνες επιχειρηματίες που διαθέτουν εταιρίες off-shore να τις χρησιμοποιήσουν για να ελαχιστοποιήσουν τους καταβαλλόμενους φόρους.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι δύο βουλευτές εξηγούν πως ο νόμος 3842 του 2010 ουσιαστικά ρύθμιζε επαρκώς το πεδίο των τριγωνικών συναλλαγών αλλά το 2012 ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τον αναίρεσε με τροπολογία που είχε καταθέσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία του ο Στουρνάρας είχε ορίσει τα έξοδα που προέκυπταν από τη διαφορά τιμής ανάμεσα στην πρώτη πώληση και τη δεύτερη ως μαχητά τεκμήρια, ενώ ο νόμος του 2010 τα όριζε ως αμάχητα.

Ο Στουρνάρας πήγε να “σώσει” Βαρδινογιάννη και Λάτση

Ραχήλ Μακρή και Ιωάννης Σταθάς επικαλούνται δημοσίευμα του περιοδικού unfollow σύμφωνα με το οποίο «τα πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις για μια εταιρία και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται στα 480 εκ. ευρώ, από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ». Συνεχίζοντας κι αναφερόμενοι πάντα σε δημοσιεύματα, οι δύο βουλευτές λένε πως οι δυο εταιρίες που βασικά επωφελήθηκαν από την τροπολογία Στουρνάρα ήταν η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση. Ρόλο μάλιστα στην φορολογική αμνήστευση των εταιριών φέρεται να έχει παίξει κι ο τότε Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και νυν βουλευτής “του Ποταμιού” Χάρης Θεοχάρης.

Στο κείμενό τους οι βουλευτές κάνουν αναλύουν τη γενικότερη πολιτική διάσταση της εν λόγω παρέμβασης Στουρνάρα που έγινε στην καρδιά των μνημονιακών ετών. “1,2 δισ. ευρώ από μια και μόνη εταιρία, όσα περίπου κέρδισε το Ελληνικό κράτος όταν έκοψε τις συντάξεις των συνταξιούχων” τονίζουν.

Η επίμαχη δικογραφία

Η φοροαποφυγή σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς έγινε μέσω αγορών-πωλήσεων πετρελαϊκών προϊόντων και διαμεσολάβησης εταιρειών του εξωτερικού και offshore, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ως όφειλαν λόγω της ερμηνείας που έδωσε στην υφιστάμενη νομοθεσία ο Χάρης Θεοχάρης και τροπολογίας του Γιάννη Στουρνάρα που μετέτρεπε σε «μαχητές τριγωνικές συναλλαγές» και μάλιστα αναδρομικά.

Η δικογραφία αφορά μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος από την εταιρεία ΚΜΟΙΛ ΑΕ Πετρελαιοειδών, η οποία στρέφεται κατά του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, και κατά του Χάρη Θεοχάρη, νυν βουλευτή, για την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Επίσης κατά του Ι. Κωστόπουλου, μέλους του ΔΣ των ΕΛΠΕ, και του Β. Βαρδινογιάννη, μέλους του ΔΣ της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (Ελλάς).

Σχετικά με τα δύο πρώτα πολιτικά πρόσωπα, για τον Γ. Στουρνάρα η εξέλιξη της υπόθεσης εξαρτάται από το κοινοβούλιο και το αν θα υπάρξει η περαιτέρω διαδικασία εκκίνησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για τον Χ. Θεοχάρη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και ανάλογα με την έκβασή της η μηνυτήρια αναφορά μπορεί να προωθηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί αν θα αρθεί η ασυλία του.

Οι κατηγορίες κατά του Γ. Στουρνάρα

Όσον αφορά τον Γιάννη Στουρνάρα, στη δικογραφία γίνεται λόγος για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, πέτυχε μετά από εισήγησή του την ψήφιση της με αριθμό 1251/67 τροπολογίας προκειμένου να διαγραφούν βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις, ωφελώντας τις εταιρείες ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με ταυτόχρονη απώλεια φορολογικών εσόδων από το δημόσιο ταμείο».

Επίσης σημειώνεται ότι «αν και γνωρίζει από προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών το θέμα των ανωτέρων τριγωνικών συναλλαγών, που βάσει εγκυκλίων και νόμων θα έπρεπε τουλάχιστον να τις κρίνει ως ύποπτες και να εποπτεύσει τις τράπεζες μέσω των οποίων έγιναν οι ανωτέρω συναλλαγές, δεν προέβη στις οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή, η μετανάστευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, η ζημιά της Εθνικής Οικονομίας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε στις 13 Μαρτίου του 2014 και είχε αναδρομική ισχύ. Στη δικογραφία επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών επίμονα επιχειρούσε την ψήφιση τροπολογίας, επεμβαίνοντας ουσιαστικά στο έργο της δικαστικής εξουσίας αφού επιχείρησε και πέτυχε τη διαγραφή βεβαιωμένων φόρων που αποτελούσαν δημόσια έσοδα». Μάλιστα σημειώνεται ότι από την αναδρομικότητα της διάταξης «οι μόνοι που ωφελούνται είναι αυτοί στους οποίους ήδη είχαν επιβληθεί και βεβαιωθεί φορολογικά πρόστιμα». Σύμφωνα με τα έγγραφα που επισυνάπτονται στη δικογραφία, τα ακριβή ποσά των προστίμων επιμερίζονται σε 660 εκατομμύρια ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια και σε 220 εκατομμύρια ευρώ για τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και μάλιστα αυτά αφορούν μόνον τη φορολογική χρήση του 2010.

Οι καταγγελίες για τον Χ. Θεοχάρη

Για τον Χ. Θεοχάρη αναφέρεται ότι λειτούργησε «σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» αφού «στις 28/8/2013 εξέδωσε την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε μεταξύ άλλων να ερμηνεύσει κατά τέτοιον τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις χρήσεις 2010 και 2011 που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών».

Μάλιστα στη δικογραφία γίνεται λόγος για «ζήλο» του Χ. Θεοχάρη προκειμένου «να διαγραφούν βεβαιωμένοι φόροι των εταιρειών ΕΛΠΕ δήθεν για να μην μείνει η χώρα χωρίς πετρέλαιο, γιατί τα πρόστιμα στα δύο διυλιστήρια θα τα οδηγούσαν στο κλείσιμο, θεωρώντας μάλιστα ότι οι τριγωνικές συναλλαγές στον νόμο 3482/10 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, θεωρώντας προφανώς ότι πρέπει να επιτρέπονται οι τριγωνικές συναλλαγές».

Επίσης επισημαίνεται πως «η εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες. Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας διαγράφηκαν τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». Τέλος, σημειώνεται πως ο Χ. Θεοχάρης γνώριζε «ότι οι τριγωνικές συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες συνδέονται με παράνομες, αντισυμβατικές χρεώσεις κατά το δοκούν, με την “εξοικονόμηση” αφορολόγητων πόρων που λειτουργούν και ως στοιχείο νόθευσης του ανταγωνισμού».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.