Τo Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να αποφασίσει για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών μετά το μπαράζ προσφυγών που κατατέθηκαν από γονείς μαθητών, αλλά και την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων.

Ζητούν να κηρυχθούν άκυρες οι αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, με τις οποίες αποφασίστηκαν ευρείας κλίμακας αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών επηρεάζοντας τόσο τον χαρακτήρα του όσο και τον τρόπο διδασκαλίας του. Οι προσφεύγοντες επικαλούνται σωρεία επιχειρημάτων για να θεμελιώσουν τη θέση τους ότι οι εν λόγω αποφάσεις του υπουργού είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες με τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρώμης και αντίθετες με προγενέστερες αποφάσεις του ΣτΕ που αποτελούν πλέον πάγια νομολογία του. Κάνουν λόγο για πρόκληση σύγχυσης στους μαθητές καθώς, όπως τονίζεται, «με το νέο πρόγραμμα σπουδών, το μάθημα των Θρησκευτικών μετετράπη σε ιδιότυπη θρησκειολογία, στην οποία αναμειγνύεται η ορθόδοξη πίστη με τα υπόλοιπα δόγματα και θρησκεύματα, δημιουργώντας σύγχυση στους μαθητές, οι οποίοι, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, κατά κανόνα αγνοούν και τα βασικότερα σημεία της πίστης στην οποία ανήκουν, ως βαπτισμένοι».

Επίσης, αναφέρουν λόγους που σχετίζονται –κατά τους προσφεύγοντες– με αλλοίωση της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών και παρατίθενται τα άρθρα του Συντάγματος που κατά τη γνώμη τους παραβιάζονται, προκειμένου το δικαστήριο να κρίνει για τη συνταγματικότητα ή μη των αποφάσεων Φίλη.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.