ΠΑΡΓΑ: Τιμήθηκε ο ήρωας Κυριακούλης Μαυρομιχάλης 200 χρόνια από το θάνατό του. Του π. Ηλία Μάκου. Με λαμπρότητα έγιναν στην Βαλανιδορράχη Πάργας οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τη μάχη της Σπλάντζας, όπου Σουλιώτες και Μανιάτες πολέμησαν εναντίον των Τούρκων και έπεσε υπέρ Πατρίδος ο ήρωας Κυριακούλης Μαυρομιχάλης.

Εκδηλώσεις 200 χρόνια Μάχη της Σπλάντζας

Μάχη της Σπλάντζας Κατάθεση στεφάνου

Μάχη της Σπλάντζας Στεφάνια

Μάχη της Σπλάντζας 200 χρόνια

200 χρόνια Μάχη της Σπλάντζας

Ομιλία για τη Μάχη της Σπλάντζας

Μάχη της Σπλάντζας Ομιλία

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο λόφο της Αγίας Ελένης, ενώ στην πλατεία του χωριού, που φέρει τ’ όνομα «Κυριακούλης Μαυρομιχάλης», μίλησε η απόγονος του οπλαρχηγού ομότιμη καθηγήτρια Βασιλική Καλφακάκου.

Βασιλική Καλφακάκου

Έκανε τεκμηριωμένη αναφορά στη Μάχη της Σπλάντζας και στα ιστορικά γεγονότα του 1822, ενώ συγκίνηση, και μάλιστα, έντονη προκλήθηκε τη στιγμή, που τοποθέτησε στο μνημείο το πορτραίτο του προγόνου της, η οποία υπήρχε στην είσοδο του σπιτιού του.

Ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς τόνισε τη σημασία για το Έθνος των αξιών και τις αρχών των Σουλιωτών και των Μανιατών, ενώ εξήρε τους αγώνες τους για την ελευθερία.

Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς

Μάχη της Σπλάντζας Νίκος Ζαχαριάς

Διαβάστε επίσης για τον Χορό του Ζαλόγγου και τους Αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία.

Η μάχη της Σπλάντζας δεν είχε νικητή, καθώς οπισθοχώρησαν και οι δύο πλευρές.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης είχε σταλεί από την κυβέρνηση και κατέλαβε το λιμάνι των Συβότων.

Από εκεί αποχώρησε και βρέθηκε στη Σπλάντζα, όπου του επιτέθηκε στις 2 Ιουλίου του 1822 δύναμη 3000 Οθωμανών με επικεφαλής τον Μουσταφά Μπέη.

Παρότι οι Έλληνες δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι, είχαν ειδοποιηθεί την τελευταία στιγμή από έναν κτηνοτρόφο για την άφιξη των Τούρκων, και αντιστάθηκαν.

Η μάχη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, η αιματοβαμμένη ζώνη του οποίου παραδόθηκε στους δικούς του και ο Μουσταφά Μπέης.

Οι Σουλιώτες συνθηκολόγησαν και αναχώρησαν για τα Επτάνησα.

Εκείνου του μεγάλου αγώνα των Ελλήνων το 1821 και τα επόμενα χρόνια, μέχρι την Απελευθέρωση και των τελευταίων περιοχών της Ελλάδας, ήταν πολλά τα συνθετικά στοιχεία.

Πρωτοφανερώθηκε σαν ιδεαλισμός του καθήκοντος. Για όσους κράτησαν τη σημαία και τα όπλα του ξεσηκωμού, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός ήταν το λαμπερό άστρο της ηθικής ιδέας, που έπαιρνε ιστορική ύπαρξη με την έκφρασή της σαν χρέος.

Δεν ήταν κίνητρο στην πορεία της θυσίας τους ένα φυσικό ένστικτο, μια κοινωνική συνήθεια ή μια έννοια ταξικού αγώνα με δικαιώματα ισοπολιτείας ή πολιτειακής μεταβολής.

Βάδισαν εθελοντικά στην απαράμιλλη προσφορά μόνο από τον πόθο να γίνει η ιδέα του χρέους πράξη, δηλαδή μόνο από αρετή. Έτσι κινήθηκε εκείνος ο αγώνας.

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Είναι επιγραμματικός ο στίχος του ποιητή. Γιατί μόνο οι ενάρετοι μεταλαβαίνουν της αθανασίας και μόνο αυτοί δικαιούνται να επιζητούν τη δόξα.

Ο αγώνας της ελευθερίας προβάλλεται σαν αντιφέγγισμα της ηθικής ιδέας, της οποίας τα φανερώματα, δηλαδή η αντρία, η δικαιοσύνη και η λευτεριά, υλοποιούνται μόνο κάτω από το καυτερό της φως. Για τέτοιες πραγματώσεις χρειάζονται αναμφισβήτητα ιδεατές ανατάσεις.

Μόνο κάτω από τη βάση αυτή δικαιολογείται, που οι χθεσινοί δούλοι, φωτισμένοι πια και αποφασισμένοι, ενσάρκωναν με πράξεις ηρωικές τις πιο υψηλές έννοιες, οι οποίες και αποτελούσαν την εθνική κληρονομιά.

Μάχη της Σπλάντζας Μανιάτες

Μάχη της Σπλάντζας Σουλιώτες

Μάχη της Σπλάντζας εκδηλώσεις 200 χρόνια

Μάχη της Σπλάντζας εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις 200 χρόνια Μάχης της Σπλάντζας

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.