Το σίριαλ του εκλογικού νόμου έλαβε τέλος. Σειρά τώρα έχουν νέα επεισόδια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε μια εμφανή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να μετατεθεί ο δημόσιος διάλογος και να σκεπαστούν φλέγοντα προβλήματα, για τα οποία η κυβέρνηση αποφεύγει πονηρά να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής και θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
α) Ως γενική φιλοσοφία θα αντιτίθεται στον νεοφιλελευθερισμό με άρθρα εθνικοποίησης κοινωνικών αγαθών, λ.χ. των υδάτων κ.ά.
β) Υποστηρίζει την εμβάθυνση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας με καθιέρωση δημοψηφισμάτων.
γ) Θα καθιερώνει θεσμούς ελέγχου της εξουσίας – λογοδοσίας (ο λαός με συγκέντρωση υπογραφών θα ζητά να λογοδοτήσουν εκλεγμένοι πολιτειακοί παράγοντες που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους).
δ) Θα ενισχύει τις ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα. Περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού και την ανακλητότητα των αιρετών σε όλες τις βαθμίδες.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόταση να καταργηθούν ο θρησκευτικός όρκος και η επίκληση της Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος που υπάρχει στο Σύνταγμα, αλλά θα παραμένει ως έχει η διατύπωση ότι κυρίαρχο θρήσκευμα στην Ελλάδα είναι η ορθόδοξη πίστη.
Ερώτημα παραμένει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ως και την τελευταία στιγμή παρέμενε ανοιχτό λόγω σφοδρών αντιδράσεων από τους κομματικούς βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως την ομάδα των «53»).

Ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα θα μιλήσει πάλι για συναινέσεις, όπως έκανε και με τον εκλογικό νόμο, κάτι που σημαίνει ότι θα αρχίσει ένας νέος γύρος μαραθώνιων διαβουλεύσεων, συζητήσεων και παρασκηνιακών διεργασιών ανάμεσα στα κόμματα, που θα κρατήσουν ως το 2017. Το πρώτο ραντεβού του Α. Τσίπρα θα είναι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος παλαιότερα έχει δουλέψει πάνω στη συνταγματική αναθεώρηση ειδικά την περίοδο Κώστα Καραμανλή.

Πάντως για την ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν αλλάζει το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας ούτε μπαίνει θέμα διαρχίας και δεν επανέρχονται οι αρμοδιότητες πριν από το 1986, αλλά ότι εξετάζεται η ενίσχυση του ρόλου Προέδρου της Δημοκρατίας σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.