«Η πρώτη και τελευταία επαφή μου με τον Τόμσεν και την Τρόικα, με οδήγησε σε παραίτησή μου από την κυβέρνηση, επειδή κατάλαβα ότι για χάρη του μνημονίου και των δανειστών να βάλω την υπογραφή μου σε μεγάλες απώλειες για τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των πολιτών»

Τόνισε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και Γραμματέας της ΚΟ ΑΝΕΛ Νικολόπουλος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με θέμα: «Η πολιτική για την αναπηρία και η αναπηρία για την πολιτική».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε πως «τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους, βιώνουν πολύ σκληρότερα την ανθρωπιστική κρίση που έφερε η σκληρή λιτότητα», σημειώνοντας ότι αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα της Ελλάδας που ορίζει πως η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία.

Ο κ. Νικολόπουλος πρόσθεσε: «Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται τους εκβιασμούς των ευρω-βαρώνων. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που ζητούν να σπρώξουμε τα ΑμεΑ στον… Καιάδα. Είναι απίστευτο και συνάμα συγκλονιστικό ότι στις μέρες μας, από τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες που βρίσκονται σε ηλικία εκπαίδευσης, μόνο τα 15.500 φοιτούν σε ειδικά σχολεία και ειδικές τάξεις. Και επιπλέον, η πλειονότητα των ειδικών σχολείων έχει φοβερές ελλείψεις σε υποδομές. Τα περισσότερα λειτουργούν σε επικίνδυνα και ακατάλληλα κτήρια, χωρίς μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

Δυστυχώς κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, τα άτομα με αναπηρία έχουν βιώσει ακόμη περισσότερο τον αποκλεισμό τους από την εργασία, την εκπαίδευση τις κοινωνικοασφαλιστικές δομές, εξαιτίας των πρόσθετων μέτρων, που έχουν ληφθεί με τις μνημονιακές πολιτικές. Οι γονείς των ΑΜΕΑ πληρώνουν διπλάσια και τριπλάσια από κάθε άλλο γονιό για την εκπαίδευση, την αγωγή, την αποκατάσταση και την περίθαλψη των παιδιών τους.

Ίσως, οι εμπνευστές των μνημονίων και οι εντολοδόχοι τους είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πεποίθηση ότι… πολλοί δεν θα αντέξουν λόγω της εξαθλιωτικής ανέχειας και κατά συνέπεια θα μειωθούν και οι κοινωνικές δαπάνες. Δυστυχώς, στον βωμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, καταλύθηκε κάθε έννοια κρατικής μέριμνας κα κοινωνικής πρόνοιας. Και κάθε ίχνος ανθρωπιάς! Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Από τη καταιγίδα που σαρώνει τον τόπο μας πρέπει να βγούμε όλοι μαζί!».

Να σημειωθεί τέλος, ότι σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολόπουλος εξέφρασε πως είναι θετικές οι διατάξεις που προτείνονται στο νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κ.Ε.Π.Α, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Στοιχεία του νομοσχεδίου παρουσίασε στην ημερίδα ο Υπουργός Δ. Στρατούλης και ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι θα καταθέσει και ο ίδιος κατά την συζήτηση στην Βουλή τις παρατηρήσεις και προτάσεις του συνόλου των Οργανώσεων – Μελών της που εκπροσωπούν σοβαρές και μόνιμες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης και που σκοπό έχουν να κάνουν τις διατάξεις πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Εν τω μεταξύ επισημαίνεται ότι, την κλήση του Γιάννη.Στουρνάρα στη Βουλή έχει ζητήσει γραπτώς και ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος και για τα ανέγγυα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης μετά την άρνησή του να καταθέσει στη Βουλή όλα τα σχετικά στοιχεία.

Στην επιστολή του, από τις 3 Απριλίου, προς την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωνε μεταξύ άλλων την ανάγκη να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ζήτημα των «θαλασσοδανείων» που έχουν χορηγηθεί σε κόμματα και σε επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης.

Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμιζε πως υπάρχουν πολλές και σοβαρές καταγγελίες για «συστημικά» μέσα ενημέρωσης που ενώ παραπαίουν οικονομικά, εντούτοις απολαμβάνουν πλούσιας χρηματοδότησης από τις συστημικές τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, αν και από τα οικονομικά στοιχεία τους, ως επιχειρήσεις, δεν δικαιούνται τέτοιας χρηματοδότησης

«Αυτή η χρηματοδότηση των συστημικών ΜΜΕ παραβιάζει ευθέως κάθε κανόνα νομιμότητας και τραπεζικής δεοντολογίας, αφού είναι προδήλως αντίθετη με τις κατά τη Συνθήκη της Βασιλείας ισχύουσες εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθετικές διατάξεις και τις Πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ και του Προέδρου της ΕΚΤ, περί δανεισμού νομικών προσώπων, καθώς επίσης και με τις θεμελιώδεις και νομοθετικά κατοχυρωμένες αρχές λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, ήτοι τις αρχές της ασφάλειας, της ρευστότητας, της αποδοτικότητας και του υπεύθυνου δανεισμού.

Τα εν λόγω ΜΜΕ είναι κατ” αρχήν ζημιογόνα, στερούμενα ακόμη και ιδίων κεφαλαίων, με τους ορκωτούς λογιστές-ελεγκτές τους να αναφέρουν στα συνημμένα στις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις πιστοποιητικά ελέγχου που τους χορηγούν ετησίως ότι οι υποχρεώσεις τους είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και έτσι, η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων και ληξιπρόθεσμων δανειακών τους υποχρεώσεων να καθίσταται στην πράξη αδύνατη και ότι, λόγω της ως άνω αρνητικής καθαρής τους θέσης, για το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 47 και 48, Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών, δηλαδή, ότι τα συγκεκριμένα αυτά ΜΜΕ πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα, με αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου ή να τους αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας και να τεθούν σε εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να καθίσταται έτσι απαγορευτική, πρωτίστως εκ του νόμου και δευτερευόντως μόνον από την τραπεζική δεοντολογία και πρακτική, η κάθε τύπου και μορφής δανειοδότηση, αναχρηματοδότηση, πιστωτική χορήγηση και εξυπηρέτηση προς αυτά» ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος

Ο κ. Νικολόπουλος τόνιζε επίσης ότι η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων ΜΜΕ παραβιάζει το άρθρο 106, παρ. 2, του Συντάγματος, επιτρέποντας στους μετόχους και τη 

διοίκηση τους, να ασκούν την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία και δραστηριότητα προς βλάβη της εθνικής οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδος και της Ευρωζώνης.

Και κατέληγε ως εξής: «Για όλους τους ανωτέρω λόγους, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρόσκληση και παρουσία προς ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κου Γιάννη Στουρνάρα, με τη θεσμική ιδιότητά του ως του ανώτατου διοικητικού οργάνου της εποπτεύουσας αρχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επειδή, σύμφωνα με το αρθ. 2 του καταστατικού της, στις κύριες αρμοδιότητες της ΤτΕ εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η άσκηση νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και ως αναπόσπαστο μέρος του συστήματος αυτού, η εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών και η προώθηση και επίβλεψη της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών. 

Έτσι, κατά τα ανωτέρω, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη :

• για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα,
• για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ήτοι της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και
• για τον έλεγχο και την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, που πραγματοποιείται με την παρακολούθηση των δεικτών ρευστότητας, φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας».

Ρεπορτάζ Φώτης Κατσούφης

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.