Το Καθολικό της Μονής ήταν λιθόκτιστο. Η οροφή και ο τρούλος ήταν με πορόλιθο και σε πολλά σημεία της οροφής, καθώς και στις γωνίες του, υπήρχαν εντοιχισμένα ειδικά πήλινα αγγεία για τη δημιουργία καλής ηχητικότητας του χώρου.
Η Ιερά Μονή του Μεγαλομάρτυρος Αγ. Προκοπίου βρίσκεται στο χωριό «Αγ. Προκόπιος» Τρικάλων, σε 700μ. υψόμετρο και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Κωμόπολη της Πύλης. Είναι κτισμένη στις πλαγιές του βουνού «Στεφάνι», της Οροσειράς της Πίνδου, σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον. Τα 48 περίπου στρέμματα της Μονής ήταν περιφραγμένα με πέτρινο τείχος από ογκώδεις λίθους, που σε πολλά σημεία φαίνονται και σήμερα. Γύρω από το Ναό και τα κελιά υπήρχε τοίχος ύψους 2 περίπου μέτρων και περιέκλειε έκταση 4 περίπου στρεμμάτων. Είχε δε δύο εισόδους ανατολικά και δυτικά.
Το Καθολικό της Μονής ήταν λιθόκτιστο. Η οροφή και ο τρούλος ήταν με πορόλιθο και σε πολλά σημεία της οροφής, καθώς και στις γωνίες του, υπήρχαν εντοιχισμένα ειδικά πήλινα αγγεία για τη δημιουργία καλής ηχητικότητας του χώρου.
Η στέγη ήταν πέτρινη. Στο βόρειο μέρος υπήρχε μικρή πόρτα εισόδου με τοξωτό το άνω μέρος αυτής. Η πόρτα αυτή οδηγούσε στο νάρθηκα που χωριζόταν από τον κυρίως ναό με πέτρινο τοίχο. Μια μικρή πόρτα, μικρότερη της εισόδου, οδηγούσε στον κυρίως ναό. Ο ναός ήταν βυζαντινός, τρίκλιτος, με χορούς και τρούλο, ολόκληρος αγιογραφημένος. Το Τέμπλο ξυλόγλυπτο, τα αναλόγια σκαλιστά στολισμένα με φίλντισι, και τα μανουάλια από χυτό σφυρηλατημένο σίδερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μονή ιδρύθηκε περί τα μέσα του 16ου αιώνα προς τιμήν του Προφήτου Ηλιού. Αργότερα, άγνωστο πώς, η Μονή του Προφήτη Ηλία μετωνομάσθη σε Μονή Αγίου Προκοπίου. Η παράδοση αναφέρει πως ένας γέροντας μοναχός είδε σ’ όραμά του τον Άγιο Προκόπιο να τού λέει: «Ο προφήτης Ηλίας έχει αρκετούς Ναούς στην Ελλάδα, εγώ όμως ούτε έναν».
Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία μοναχών -σύμφωνα πάντα με την παράδοση- μετέβη στο Πατριαρχείο και ανέφερε το όραμα στον Πατριάρχη. Εκείνος τους συμβούλευσε να κτίσουν περικαλλή Ναό προς τιμήν του Αγίου Προκοπίου. Και είναι ίσως ή μοναδική Μονή που υπάρχει στο χριστιανικό κόσμο, προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγ. Προκοπίου. Σε μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε, ο ναός της Μονής είχε ανακαινισθεί το 1761. Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες κατοίκων του χωριού, μέχρι το 1924 η Μονή ήταν σε λειτουργία, καθώς γέροντες αναφέρουν την παρουσία δύο ηλικιωμένων μοναχών.