Παραδόθηκε στον Περιφερειάρχη Ηπείρου μελέτη για την ανάδειξη του Σουλίου. Του π. Ηλία Μάκου. Με πρωτοβουλία του κ. Καχριμάνη, και σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είχε συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου του Σουλίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καχριμάνης:

Μας δόθηκε μια άριστη δουλειά για το Σούλι, αντάξια της ιστορίας του.

Η Έλενα Κωνσταντινίδου σημειώνει:

Ευχαριστούμε θερμότατα κε Καχριμάνη, που μοιραστήκατε μαζί μας το όραμα της ανάδειξης του μοναδικού αυτού ιστορικού τόπου και μας εμπιστευτήκατε για την απαρχή της υλοποίησης του. Η βοήθεια και καθοδήγησή σας υπήρξαν πολύτιμες σε κάθε φάση της έρευνας.

Η ομάδα εργασίας διαχειρίστηκε όλα τα δεδομένα και το αρχειακό υλικό, που διαθέτει το υπουργείο και παραδόθηκε στην περιφέρεια η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων, που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του υπουργείου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων.

Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται η οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων, η χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών, η αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή, η αποκατάσταση της οικίας Μπούση, η συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου, καθώς και επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

Το Σούλι έχει να επιδείξει αγώνες, θυσίες και άθλους, που μαρτυρούν τη ζωτικότητα των Σουλιωτών.

Αν θέλουμε το ηρωικό πνεύμα των Σουλιωτών να μην ξεχαστεί, πρέπει εμείς οι ίδιοι να το διατηρούμε ζωντανό.

Οι Σουλιώτες κρατούσαν πάντα ξύπνια την εθνική και την ηθική συνείδηση, και ακόμη φρόντισαν, ώστε οι πράξεις τους να είναι σύμφωνες με τη δική της προσταγή.

Είχαν άγρυπνο μέσα τους τον ηθικό νόμο και τους προσέταζε και τους κατεύθυνε και έτσι αναδείχθηκαν πρόδρομοι της Ελευθερίας της Πατρίδας.

Σούλι

Αεροφωτογραφία Σούλι

Σούλι Κάτοψη και διαδρομές

Μνημείο Σουλίου 2021

Μνημείο Σουλίου πηγάδια 2021

Μνημείο Σούλι πηγάδια 2021

Αγωνιστές του Σουλίου

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.