ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ: Με παρέλαση τιμήθηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου από τους Τούρκους. Του π. Ηλία Μάκου. Με παρέλαση στο κέντρο της κωμόπολης εορτάστηκε η η απελευθέρωση του Μετσόβου, παρόντων του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ο οποίος χοροστάτησε στη δοξολογία, που προηγήθηκε, της δημάρχου Μετσόβου Μαρίας-Χριστίνας Αβέρωφ κ. ά.

Με παρέλαση στο κέντρο της κωμόπολης εορτάστηκε η η απελευθέρωση του Μετσόβου, παρόντων του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ο οποίος χοροστάτησε στη δοξολογία, που προηγήθηκε, της δημάρχου Μετσόβου Μαρίας-Χριστίνας Αβέρωφ κ. ά. Παράλληλα τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού κατά το έπος του 1940 στο Μνημείο Ιππέων, στην είσοδο της ορεινής κωμόπολης.

Εξάλλου σε εκδήλωση αναφέρθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρίτος, ο οποίος στην ομιλία του παρουσίασε με ακρίβεια τα στοιχεία από την περίοδο εκείνη. Ο κ. Τρίτος έχει αναδείξει με πολλές συγγραφές του την ιστορία, τον πολιτισμό και την ηθογραφία του Μετσόβου, αλλά και την εκκλησιαστική του ζωή, καθώς και προσωπικότητες της περιοχής.

Η απελευθέρωση του Μετσόβου, που η υποδούλωσή του διήρκησε σχεδόν πέντε αιώνες, και η ενσωμάτωση του με την υπόλοιπη Ελλάδα, έγινε από τον Ελληνικό Στρατό στις 31 Οκτωβρίου 1912, πέντε ημέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η κατάληψη της περιοχής του Μετσόβου αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας γεγονός, αναφορικά με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μετά από 4 μήνες, αφού διευκολύνθηκε ο στρατιωτικός σχεδιασμός.

Στρατιωτικό απόσπασμα, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Μήτσα, συνεπικουρούμενο από ανταρτικές ομάδες της Ηπείρου και Μετσοβιτών εθελοντών, καθώς και τμήματος από 53 εθελοντές Κρήτες, υπό τον Γ. Σκουλά, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει το Μέτσοβο.

Απελευθέρωση Μέτσοβο 2024

Απελευθέρωση Μέτσοβο

Μιχάλης Τρίτος

Μέτσοβο 2024

Μέτσοβο Κατάθεση στεφάνου

εσόντες ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού

Παρέλαση απελευθέρωση του Μετσόβου από τους Τούρκους

παρέλαση τιμήθηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου από τους Τούρκους 2024

παρέλαση τιμήθηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου από τους Τούρκους

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΠΠΕΙΣ

Στο μεταξύ, με επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, τιμήθηκαν οι ιππείς, που έπεσαν στο έπος του ’40.

Κατατέθηκαν στεφάνια από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τη δήμαρχο Μετσόβου Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ, εκπροσώπους των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, καθώς και οργανώσεων αποστράτων κ. ά.

Οι πρώτες μάχες το 1940, οι οποίες ήταν καθοριστικές, της Μεραρχίας Ιππικού, που πολεμούσε και νικούσε χωρίς ουσιαστική προπαρασκευή, χωρίς οργανωμένο σύστημα τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού, μπαίνοντας στο πεδίο «αυθόρμητα», επηρέασαν την έκβαση του Ελληνοιταλικού πολέμου και ανύψωσαν το ηθικό του Στρατού.

Βαθιά ρίζα του Ελληνισμού τόσο στην αποτίναξη του Τουρκικού Ζυγού, όσο και στην αντίσταση στους Ιταλούς εισβολείς, υπήρξε η ένωση του ρεαλισμού με τον ιδεαλισμό.

Έτσι οι Έλληνες αγωνιστές είδαν σωστά και έπραξαν σωστά. Η ενσάρκωση της ιδέας με την πράξη, ερμηνεύει τη διάρκεια της φυλής μας.

Καρπός του εθνικού συναισθήματος και της ιστορικής συνείδησης ήταν και η απαγκίστρωση από τους Τούρκους και ο ηρωισμός του 1940.

Ενός συναισθήματος και μιας συνείδησης, που λικνίστηκε σε μακρινά βάθη, για να ωριμάσει στα προεπαναστατικά κινήματα, στους Μακραίωνους Σουλιώτικους και Μανιάτικους αγώνες, στην Επανάσταση του 1821, στην απελευθέρωση της Ηπείρου το 1912-13.

Από τέτοιες ιδεολογικές βάσεις φύτρωσαν στον Ελλαδικό χώρο οι καινούργιες τάσεις, που συνηδειτοποιούσαν στο λαό την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι άξιων προγόνων, ταυτίζοντας την Ορθόδοξη πίστη με την εθνική ταυτότητα.

Μνημείο Ιππέων

Μνημείο Ιππέων Μετσόβου

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.