ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Ποιες περιοχές αφορά το Κτηματολόγιο. Μεγάλο τµήµα των πολιτών µαθαίνει ότι ιδιοκτησίες που θεωρούσε δικές του δεν του ανήκουν, σε περιόδους που καλείται να κάνει αποδοχή κληρονοµιάς. Ακολουθούν δικαστικοί αγώνες, που µπορεί να είναι και πολυετείς και δαπανηροί, καθώς συχνά παρατηρείται το φαινόµενο «ακίνητη περιουσία πολιτών να τίθεται εκτός συναλλαγής ή να κινδυνεύουν να τη χάσουν από το ελληνικό ∆ηµόσιο. Τα προβλήµατα αυτά µπορεί να σχετίζονται είτε µε τους ίδιους τους δικαιούχους είτε µε την εσφαλµένη επεξεργασία των ακινήτων ή των δικαιωµάτων τους από το ίδιο το Ελληνικό Κτηµατολόγιο. Διαβάστε για το επίδομα ενοικίου 2019.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι λόγω της διαδικασίας της κτηµατογράφησης (σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας) δεν µπορούν να προχωρήσουν σε καµία µεταβολή των περιουσιών τους.

Είτε λόγω της αµέλειας των ιδιοκτητών είτε λόγω της τάσης του ελληνικού ∆ηµοσίου να διεκδικεί ακόµα και ακίνητα τα οποία ανήκουν στον αστικό ιστό ως δασικά ή από παραχωρητήρια που αγνοήθηκαν, αλλά και δηµόσιες εκτάσεις που καταπατήθηκαν, η κτηµατογράφηση της χώρας αναδεικνύει το χάος που επικρατούσε επί δεκαετίες στον χώρο των ακινήτων στην Ελλάδα.

Η τρέχουσα φάση κτηµατογράφησης, µάλιστα, στην οποία εντάσσονται πολλές αγροτικές περιοχές, αναµένεται να αναδείξει ακόµα περισσότερα προβλήµατα, τα οποία επιµελώς και επί χρόνια κρύβονταν κάτω από το χαλί και σχετίζονται µε καταπατήσεις, αδιανέµητες κληρονοµιές κ.ά.

Κτηματολόγιο – Περιοχές

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολυκατοικιών, κυρίως στα βόρεια, βορειοανατολικά και νότια προάστια της Αττικής, όπως στην Αγία Παρασκευή ή στον Αλιµο, που το σύνολο των ιδιοκτητών των διαµερισµάτων δεν µπορεί να προχωρήσει σε καµία πράξη που να αφορά το ακίνητό του επειδή ένας εκ των ιδιοκτητών ξέχασε να δηλώσει το δικό του διαµέρισµα.

Στα Ανω Λιόσια, όπου η κτηµατογράφηση ολοκληρώθηκε και λειτουργεί κτηµατολογικό γραφείο, πολλοί ιδιοκτήτες είδαν τα αγροτεµάχιά τους να περιέρχονται στο ∆ηµόσιο.

Πλέον βρίσκονται στα δικαστήρια, διεκδικώντας σε ορισµένες περιπτώσεις… ολόκληρες πλαγιές, ή επειδή τα ακίνητα αυτά δεν δηλώθηκαν, ή επειδή αποδόθηκε η κυριότητά τους στο ∆ηµόσιο, ή δεν εφαρµόστηκαν τα παραχωρητήρια, ή δεν έγιναν ενστάσεις από τους ενδιαφερόµενους.

Με αργούς ρυθµούς προχωρά και ο µετασχηµατισµός στο Κτηματολόγιο, βάσει των προβλεποµένων από τον νόµο που ψηφίστηκε πέρυσι. Συγκεκριµένα, δεν έχουν µετατραπεί τα υποθηκοφυλακεία σε κτηµατολογικά γραφεία ώστε όλες οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, εδώ και περίπου έναν χρόνο οι υποθηκοφύλακες, οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, απέχουν από τα καθήκοντά τους, καθώς εισπράττουν τέλη, δέχονται αιτήσεις, αλλά δεν τις επεξεργάζονται, γεγονός το οποίο δηµιουργεί προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στοιβάζοντας πράξεις που δεν µπορούν να διεκπεραιωθούν.

Διαβάστε πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για επίδομα ενοικίου 2019.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.