Κλοπή καταλύτη: Μέταλλο είναι η αιτία. Τι κάνει ο καταλύτης στο αυτοκίνητό σου; Είναι απαραίτητο κομμάτι του συστήματος εξάτμισης του οχήματος γιατί κάνει τα ρυπογόνα αέρια του αυτοκινήτου λιγότερο βλαβερά, πριν απελευθερωθούν στο περιβάλλον από την εξάτμιση.

Ο λόγος που έχει μπει στο μάτι των κλεφτών είναι τα πολύτιμα και σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του, όπως ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα. Μάλιστα οι κλέφτες προτιμούν τα παλιότερα μοντέλα, συνήθως μεγάλου κυβισμού, επειδή οι καταλύτες τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα σε σχέση με τα νεότερα.

Την τελευταία 3ετία πάνω από μία στις τέσσερις υποθέσεις μερικής κλοπής αφορά καταλύτη. Και σχεδόν όλες περιλαμβάνουν οχήματα περίπου 20ετίας – 25ετίας, με πρώτη κυκλοφορία μεταξύ 1997 και 2006.

Κι αν νομίζετε πως μια τέτοια κλοπή είναι χρονοβόρα ή δύσκολη, δείτε στο βίντεο παρακάτω. Δεν πήρε ούτε ενάμισι λεπτό.

Τι να κάνετε για να προστατευτείτε

Αν έχετε όρεξη οι ειδικοί των τεσσάρων τροχών και του ίντερνετ έχουν διάφορες προτάσεις:

Μπορείτε, για παράδειγμα, να βάψετε τον καταλύτη και να χαράξετε την πινακίδα σας πάνω του, για να φαίνεται πως είναι κλεμμένος – αν υποθέσουμε πως αυτό ενδιαφέρει τον αποδέκτη του.

Μπορείτε να επιλέξετε την προσθήκη μιας ειδικής κατασκευής που δυσκολεύει την αφαίρεση του καταλύτη. Κάτι σαν μεταλλικό πλέγμα γύρω του.

Μπορείτε επίσης ούτως ή άλλως να συμπεριλάβετε κάλυψη μερικής κλοπής στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου.

Κλοπές καταλύτη και στην Ελλάδα

Η κλοπή καταλυτών από επιβατικά αυτοκίνητα φαίνεται να παίρνει διαστάσεις πανδημίας στην Ελλάδα με τους ληστές να γίνονται ολοένα πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί στο έργο τους.

Οι αναφορές για περιστατικά κλοπής καταλυτών στην Ελλάδα είναι πλέον δεκάδες και σε αρκετές περιπτώσεις οι παράνομες πράξεις των απρόσεκτων αλλά θρασύτατων ληστών καταγράφονται και από κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Το γεγονός γνωστοποιήθηκε από ανάρτηση videos που έκανε η άτυχη ιδιοκτήτρια του οχήματος. Σε αυτά παρουσιάζονται τρία άτομα, που χρησιμοποιούν μάσκες αλλά και κουκούλες για να καλύψουν τα πρόσωπά τους, τα οποία προσεγγίζουν προσεκτικά το αυτοκίνητο για να αφαιρέσουν τον καταλύτη του.

Οι δύο από αυτούς καταφέρνουν να αφαιρέσουν τον καταλύτη, ενώ ο τρίτος έχει επωμιστεί τον ρόλο του τσιλιαδόρου ελέγχοντας το δρόμο για διερχόμενους.

Σύμφωνα και με το σχετικό ρεπορτάζ οι κάτοικοι της Ανθούπολης κάνουν λόγο για οργανωμένες συμμορίες που προχωρούν στη συγκεκριμένου τύπου κλοπή όταν αυτοί κοιμούνται.

Η ιδιοκτήτρια του οχήματος κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητό της το πρωί της επόμενης ημέρας όταν προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα και άκουσε τον πολύ δυνατό θόρυβο που έκανε αυτός λόγω της απουσίας του καταλύτη. Αρχικά νόμιζε ότι πρόκειται για βλάβη στον κινητήρα όμως το video του κλειστού κυκλώματος έριξε άπλετο φως στην αιτία του θορύβου.

Λάμπρος Λουκάκης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.