Για υπαρκτό κίνδυνο πανικού και τραυματισμών στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία.

Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις πριν την έναρξη των επιστροφών, δεδομένου ότι υπάρχουν «σοβαρά κενά» τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Τουρκία.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αμαλία Φλέμινγκ δήλωσε ότι οι συνθήκες στη Λέσβο και στη Σάμο, όπως και στον Πειραιά και στην Ειδομένη συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Με αφορμή και τα βίαια επεισόδια που έχουν καταγραφεί σημείωσε ότι ο κίνδυνος για πανικό και τραυματισμούς σε αυτές τις περιοχές και αλλού είναι υπαρκτός.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Ε.Ε πρέπει να προσφέρει περισσότερη στήριξη, όπως έχει υποσχεθεί, για να ωθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει τις υπηρεσίες ασύλου.

Για την Τουρκία, η Ύπατη Αρμοστεία έχει εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να απελαύνονται μαζικά πρόσφυγες στο Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ, όπου μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με διώξεις και βία.

«Στην Τουρκία η UNHCR έχει ζητήσει να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που επιστρέφουν από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει πως μπορούν να επωφεληθούν από την αποτελεσματική διεθνή προστασία και να αποτραπεί ο κίνδυνος της επαναπροώθησης», είπε η Φλέμινγκ.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.