ΒΡΑΧΑΤΙ ΠΑΡΑΛΙΑ - ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Εικόνες ντροπής στην «γαλάζια ακτή» Βραχατίου - Θυμίζει Σκουπιδότοπο η παραλία του Βραχατίου. Εν μέσω της τουριστικής περιόδου και μέσα στον Δεκαπενταύγουστο εικόνες ντροπής παρουσιάζει ο δήμος Βέλος Βόχας στην παραλία Βραχατίου.

Σπασμένοι κάδοι με σκουπίδια να χύνονται στο δρόμο, στην παραλία και μέσα στη θάλασσα συναποτελούν την εικόνα εξαθλίωσης της παραλίας Βραχατίου στην Κορινθία. Ενώ όλη η χώρα και η Ευρώπη προσπαθεί να «αποχωριστεί» το πλαστικό, στο Βραχάτι Κορινθίας τα σκουπίδια πλαστικού δεσπόζουν σε όλη την παραλία με τον δήμο να είναι απών.

Βραχάτι σκουπίδια

Σύμφωνα με δημότες και παραθεριστές η κατάσταση με τα σκουπίδια καθόλο το μήκος της ιστορικής παραλίας του Βραχατίου είναι τραγική και όλος ο δήμος αφημένος στη μοίρα του. Μόνοι τους οι πολίτες προσπαθούν να καθαρίσουν τις παραλίες και τους δρόμους ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν να δουν καθαριστή μήνες πριν το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια ο Κορινθιακός κόλπος και πιο συγκεκριμένα το Βραχάτι είναι πόλος έλξης των τουριστών εντός και εκτός Ελλάδος λόγω της θέσης του και των καθαρών του ακτών. Μάλιστα το Βραχάτι με την κεντρική παραλία του διατηρεί μία από τις λίγες γαλάζιες σημαίες σε όλη την Ευρώπη από το 2000. Η ετήσια αναγγελία της «Γαλάζιας Σημαίας», αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού.

«Μαζευόμαστε και καθαρίζουμε μπροστά από τα σπίτια την παραλία κάθε χρόνο. Το ίδιο κάναμε και εφέτος. Αλλά έχουμε τετραπλάσιους παραθεριστές από τα γύρω χωριά, την Αθήνα, ακόμα και από το εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Ο δήμος δε βοηθάει πουθενά», αναφέρει ενεργός δημότης της Βόχας.

Επιχειρηματίας χρόνια της περιοχής δηλώνει:

«Έρχονται και λαμβάνουν τα δημοτικά τέλη. Εμείς καλούμαστε να καθαρίζουμε την ακτή, ανεξαρτήτου του όγκου των παραθεριστών».

Σκουπίδια

Παραλία σκουπίδια

Γαλάζια Σημαία

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.