Του Δημ. Παπαδημόπουλου, αντιπεριφερειάρχη

Η υπ΄ αριθμ. πρωτ. 139808/Δ1/ 31-08-2016 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017 διαφοροποιείται από τις ανάλογες προηγουμένων ετών. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτήν της προηγούμενης χρονιάς και υπ΄ αριθμ. Φ.3./ 1105/ 141440/ Δ1/10-09-2015. Στην τελευταία, γινόταν λόγος για «Πρωινή Προσευχή- Ανάρτηση Σημαίας» και συγκεκριμένα: «Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών…

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης…». Οι ετερόδοξοι μαθητές δικαιούνται να μη συμμετέχουν, σεβόμενοι όμως τους υπολοίπους. Στη φετινή προαναφερόμενη εγκύκλιο διαλαμβάνεται ότι: «…Στις 08:10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), …οι μαθητές εισέρχονται στις αίθουσες…» και «τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. (Προεδρικού Διατάγματος) 201/ 98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄) αριθμ. 13, παρ. 5, έδαφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.» Παρατηρεί κάποιος, λοιπόν, ότι: α) Σύμφωνα με το Π.Δ. 201/98 που είναι σε ισχύ, η προσευχή είναι υποχρεωτική καθώς και τα περί αναρτήσεως της σημαίας. β) Όλα τα προηγούμενα έτη – τουλάχιστον κατά το περσινό – εγένετο ιδιαίτερη μνεία σε ιδιαίτερο κεφάλαιο της εγκυκλίου για τα παραπάνω. γ) Διά της φετινής εγκυκλίου υποβαθμίζεται τρόπον τινά η διαδικασία και τη θέση της παίρνει η φράση «ηχητικό σήμα» (κουδούνι)… όλοι στην αίθουσα… δ) Η φετινή εγκύκλιος μνημονεύει την ισχύ του Π.Δ. 201/98 και άρα η πρωινή προσευχή δεν καταργείται, πλην όμως εμφιλοχωρεί ίσως μία «θολή» αντιμετώπιση του ζητήματος εκ μέρους διδασκόντων, διδασκομένων και γονέων. ε) 1. Ας έχουμε υπ΄ όψιν ότι οι πηγές του δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη δεν είναι ισότιμες αλλά υπάρχει ιεράρχηση μεταξύ τους.

Συνεπώς ο κανόνας που θεσπίστηκε από πηγή ιεραρχικώς ανώτερη υπερισχύει των άλλων κανόνων. 2. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι η πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα από πρότασή του ή των αρμοδίων Υπουργών, κατόπιν σχετικής εξουσιοδοτήσεως τυπικού νόμου, προκειμένου να επιτευχθεί η εφαρμογή του. 3. Οι εγκύκλιοι (οδηγίες) που εκδίδουν οι υπηρεσίες, προκειμένου να δώσουν οδηγίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας, δεν αποτελούν νομικά – δεσμευτικά κείμενα. Εξετάζονται παράλληλα με το αντίστοιχο νομικό κείμενο και σε περίπτωση αναντιστοιχίας, επικρατεί, βεβαίως, η νομική διάταξη. 4. Μήπως η αλλαγή αυτή στη διατύπωση, προετοιμάζει το έδαφος για τη σταδιακή κατάργηση της πρωινής προσευχής; Και γιατί η «διολίσθηση» και «σιγή» περί ανάρτησης της σημαίας; Δοκιμάζονται, ενδεχομένως, αντιδράσεις και αντοχές… πάσης φύσεως; Εν κατακλείδι: είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη στους διδασκάλους των παιδιών μας. Έχουν το δίκαιο και το νόμο ως ασπίδα τους. Μα περισσότερο την ψυχή τους… Όπως και όλοι εξ ημών που ορκισθήκαμε πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους της Πατρίδας μας. 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.