«Μπλόκο» της Μητρόπολης Χίου βάζει φρένο στις εργασίες δημιουργίας κέντρου κράτησης παραβατικών προσφύγων και μεταναστών στο νησί, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον τοπικό σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για την προσφυγική κρίση.

Στις εγκαταστάσεις του Μερσινιδίου, στον Βροντάδο της Χίου, που λειτουργούσε μέχρι πριν από έναν χρόνο ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, δημοπρατήθηκε τον περασμένο μήνα το έργο προϋπολογισμού 70.000 ευρώ για τη μετατροπή του σε προαναχωρησιακό κέντρο για την κράτηση παραβατικών προσφύγων και μεταναστών μέχρι την απέλασή τους. Οι εργασίες ξεκίνησαν εντατικά, αλλά ένα εξώδικο της Ιεράς Μονής Μερσινιδίου, που έχει την ιδιοκτησία του χώρου, ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα. Με απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής, που επικυρώθηκε και από τη μητρόπολη, καταγγέλλεται η σύμβαση χρησιδανείου που υπεγράφη το 2012 με την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και ζητείται πίσω η έκταση που είχε παραχωρηθεί για τη λειτουργία Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την Αστυνομική Διεύθυνση παραβιάστηκαν 4 όροι της σύμβασης, μεταξύ των οποίων η ενημέρωση της Μονής για κάθε ενέργεια που αφορά την παραχωρηθείσα έκταση. Οπως ανέφερε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονής, Κώστας Βεργίνας, αυτή δεν ενημερώθηκε ποτέ και δεν έδωσε τη συναίνεσή της για την επικείμενη αλλαγής χρήσης της εγκατάστασης και τη μετατροπή της από Κέντρο Πρώτης Υποδοχής σε Κέντρο Κράτησης. Το εξώδικο κατατέθηκε χθες στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, ενώ πρόκειται να κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νησί του Βορείου Αιγαίου, θα ακολουθήσει διαδικασία ενημέρωσης των ανθρώπων της Μονής Μερσινιδίου, προκειμένου να μεταπειστεί και να μην επιμείνει στην καταγγελία της σύμβασης.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.