Του Μάνου Οικονομίδη

Η Ελλάδα της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων ετών, έζησε το διαρκές ατύχημα της ένδειας ηγετικών προσωπικοτήτων. Από την πολιτική, μέχρι την οικονομία, και από τον λεγόμενο πνευματικό κόσμο μέχρι την Εκκλησία, η Ελλάδα της κρίσης είναι μια χώρα ορφανή. Μια χώρα που κοιτάζει γύρω της με απόγνωση, και αδυνατεί να σταματήσει την αναζήτηση σε εκείνους που θα την έπαιρναν από το χέρι, για να την οδηγήσουν πέρα και μακριά από την κρίση.

Με αφορμή και την συγκλονιστική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ας σταθούμε λίγο περισσότερο στην Εκκλησία. Σε μια Εκκλησία που, στα χρόνια της κρίσης, λειτούργησε ως ένας από τους μεγάλουτς επιταχυντές του εθνικού αδιέξοδου, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο λυτρωτικής λύσης. Γιατί, ανεξαρτήτως του πόσο… παραδέχονται αρκετοί ότι πιστεύουν, η κοινωνία μας έχει μέσα της βαθιά ριζωμένη την έννοια της πίστης. Κι αν ακόμη οι λειτουργοί της αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, η καρδιά δακρύζει και κοιτάζει εκεί ψηλά.

Στα χρόνια της κρίσης λοιπόν, η Εκκλησία, σε επίπεδο ηγεσίας και εκφοράς λόγου, υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Ελάχιστοι ιεράρχες όρθωσαν ανάστημα. Και όσοι επιχείρησαν να το κάνουν, το έκαναν διστακτικά, χωρίς να κατανοούν τις πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας η οποία δεν ικανοποιείται από τις συσσίτια και τις αγαθοεργίες. Θέλει και χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Η Εκκλησία στα χρόνια του μακαριστού Χριστόδουλου, ήταν μια Εκκλησία παρεμβατική. Όπως θα έπρεπε να είναι. Φυσικά, δήθεν και αυτοαποκαλούμενοι “εκσυγχρονιστές” και “προοδευτικοί”, έσπευσαν να κανιβαλίσουν εκείνη την περίοδο. Και να επιχειρηματολογούν υπέρ μιας Εκκλησίας σιωπηλής. Τρομαγμένης. Περιθωριοποιημένης.

Γιατί έτσι, το κενό που αφήνει η Εκκλησία, το καλύπτουν άλλα… εθνικά ατυχήματα. Και η κρίση βαθαίνει και διαιωνίζεται. Εκεί εντοπίζεται και το ασυγχώρητο της φοβικής συμπεριφοράς της σημερινής Εκκλησίας και των ιεραρχών. Κρύφτηκαν από την κοινωνία. Κρύφτηκαν από τις πραγματικές εθνικές προτεραιότητες. Κρύφτηκαν από την Ιστορία.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.