Το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια θα προκαλούσε «μείζονα ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα και δεν θα σταματούσε την εισροή μεταναστών, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, μόνος τρόπος για να σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες είναι να μπει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βοηθήσει» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργασθεί για τον σκοπό αυτό καθώς και για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μόνο 430 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί έως τώρα από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. που προβλέπει την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία τουλάχιστον 160.000 προσφύγων.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και έχει εγκαταστήσει «τους καλύτερους δυνατούς ελέγχους» τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα. Σημείωσε ακόμη πως 700 αξιωματικοί της Frontex βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, είναι όμως πολύ λιγότεροι από τους 1.800 που έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.