Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, Κυριακή στην Ειδομένη.

Κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχε σήμερα, Δευτέρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των Σκοπίων «αδιανόητη και απαράδεκτη».

«Με τέτοιες συμπεριφορές η γειτονική χώρα δεν έχει θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Θέλω να τονίσω ότι – δυστυχώς – ορισμένοι Εταίροι μας έχουν συμπεριφερθεί με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες. Κάτι που δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και στη νοοτροπία της. Γιατί η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της ΕΕ. Όπως επίσης εδώ θέλω να επισημάνω – αυτό αφορά εμάς περισσότερο, την Ελλάδα – ότι Χώρες γειτονικές, οι οποίες φιλοδοξούν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό ζήτημα στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να εφαρμοσθεί οπωσδήποτε η Συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε τα κοινά σημεία των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός εξέφρασε την κοινή θέληση για στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».

«Η προσφυγική κρίση είναι πρώτα από όλα ανθρωπιστική κρίση», θέλησε να επισημάνει στη συνέχεια, στηρίζοντας την Ελλάδα στο φλέγον ζήτημα – πρόβλημα του Προσφυγικού.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μία χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και λόγω εγγύτητας δέχεται μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, θα αναλάβει όλο το βάρος».

Και συνέχισε, λέγοντας:

«Η Πορτογαλία έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα έχει διαθέσει και πρόκειται να διαθέσει όλα τα μέσα τα οποία μπορεί να διαθέσει. Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έχει ιδιαίτερη δυναμική σε πολλούς τομείς, όπως είναι η θαλάσσια οικονομία, η ελληνική ναυτιλία, η οποία είναι πολύ ισχυρή και παράλληλα η ναυπηγική βιομηχανία της Πορτογαλίας ή επίσης μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα του τουρισμού τόσο στον Ατλαντικό όσο και στην Μεσόγειο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει πολύ κοινό έδαφος».

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.