Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και γόνιμα συμπεράσματα στο χρήσιμο συνέδριο για το περιοδικό «Θεολογία». Του π. Ηλία Μάκου. Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, όπου συμβαίνουν τόσες ανα-κατατάξεις και δια-ταράξεις, αλλά και γόνιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της θεολογίας, αλλά και της Ορθοδοξίας κατά συνέπεια, περιελάμβανε το συνέδριο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του περιοδικού «Θεολογία» (1923-2023), που εκδίδει η Εκκλησία της Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 14 Οκτωβρίου.

Στο συνέδριο αυτό, όπου παρέστησαν ανώτατοι παράγοντες της χώρας (η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. ά.), αλλά και υψηλές εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Εκκλησιών κ. ά., συμμετείχαν και μίλησαν Έλληνες και ξένοι καθηγητές, καθώς και και διδάκτορες, που ανέλυσαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Συνέδριο για το περιοδικό «Θεολογία»

Συνέδριο «Θεολογία»

Ζητήματα όπως:

  • Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός μεταξύ Νεωτερικότητας και Μετανεωτερικότητας,
  • η θεία λατρεία μεταξύ θεολογίας, ευσέβειας και ψηφιακής πραγματικότητας,
  • ισχύς, τεχνητή νοημοσύνη και απόφαση,
  • Τεχνολογία, Καπιταλισμός, Ιστορία: ο ασίγαστος πόθος μιας τεχνητής νοημοσύνης, τα συσσωρευμένα πάθη των πλασμάτων της φύσης,
  • ο ανθρώπινος εαυτός στη δίνη της ψηφιακής πραγματικότητας
  • Τεχνολογία και αποξένωση,
  • σκέψεις πάνω στις Μεταφυσικές, Φιλοσοφικές και Θεολογικές καταφολές της Τεχνητής Νοημοσύνης,
  • Τεχνητή Νοημοσύνη: Βιοηθικοί και θεολογικοί προβληματισμοί,
  • η σύγχρονη τεχνολογία ως θρησκευτικό υποκατάστατο,
  • η ποιμαντική στην Εκκλησία στην ύστερη νεωτερικότητα

καταδεικνύουν και επισημαίνουν τον αγώνα και την αγωνία της θεολογίας και της Ορθοδοξίας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, χωρίς, όμως να χάσει την ταυτότητά της.

Αυτό το συνέδριο, λοιπόν, ήταν χρήσιμο και κρίσιμο, αφού εκφράστηκαν απόψεις και θέσεις για προβλήματα, που απασχολούν τους πιστούς, οι οποίοι αναζητούν τρόπο στάσης σε μια μεταβαλλόμενη και μεταλλασσόμενη και απρόβλεπτη πραγματικότητα.

Στους καιρούς, που ζούμε, ανεξάρτητα από το πως διαμορφώνεται το σκηνικό, ορισμένες αξονικές συμπεριφορές οφείλουν και αξίζει να νοηματοδοτούν και να σηματοδοτούν την πορεία μας.

Τίποτε άλλο δεν δείχνει περισσότερο πνευματική αδυναμία από το να παραγνωρίζουμε τη δυστυχία, που γεννά η απομάκρυνση από τον Θεό.

Τίποτε άλλο δεν δείχνει κακή διάθεση της καρδιάς από το να μην αποθυμούμε την ειρήνη και την αγάπη, που μας δίδαξε ο Χριστός.

Σε μια περίοδο, που η ψηφιακή επανάσταση μας βομβαρδίζει και οι συνθήκες και οι αξίες της ζωής κατρακυλούν όλο και περισσότερο, ορθό προσανατολισμό έχουν εκείνοι, που πιστεύουν στον Θεό με όλη τους την ψυχή, γιατί τον γνωρίζουν, ή εκείνοι, που τον αποζητούν, με όλη τους την ψυχή, γιατί δεν τον γνωρίζουν.

Αν ο κοσμικός άνθρωπος πλέει στο ποτάμι των αγαθών του και είναι εξαρτημένος από αυτά, απομακρύνεται περισσότερο και περισσότερο από τον Θεό και γίνεται ειδωλολάτρης.

Αλλά η χριστιανική βίωση κάνει τον άνθρωπο να πλέει όλο και πλησιέστερα προς τον Θεό του, κι έτσι μόνο ανοίγονται λεωφόροι στη ζωή, που οδηγούν στην στη λύτρωση και στο έλεος.

Το περιοδικό “Θεολογία”, που τη σύνταξή του εδώ και κάποια χρόνια επιμελείται με πολλή μεθοδικότητα και αρτιότητα, με γνώση και επίγνωση, με ευθύνη και υπευθυνότητα ο Αλέξανδρος Κατσιάρας, αναδεικνύει την θεολογία όχι ως κοινωνική ή ανθρωπιστική επιστήμη, αλλά ως φορέα και αγωγό μετάδοσης και ερμηνείας των θείων μηνυμάτων στην πάροδο του χρόνου. Και δίνει την κλείδα να απαντηθούν προβληματισμοί, αλλά και να προσεγγιστούν προβλήματα.

Ο κεντρικός κανόνας του περιοδικού, το κεντρικό αντικείμενο, ο κεντρικός σκοπός, η κεντρική επιδίωξη είναι η προβολή της θείας αλήθειας.

Μέχρις ότου συντελεστούν οι πνευματικές επαγγελίες της Καινής Διαθήκης, οι πιστοί, όλων των αιώνων, ας διακηρύξουμε ότι «η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστίν».

Γι’ αυτό πρέπει να ανερχόμαστε υψηλότερα στα θειότερα, ώστε αυτά να χειραγωγούν τη διάνοια και να μην περιοριζόμαστε σε μία μόνο κατά γράμμα πρόχειρη κατανόηση του κόσμου και του Θεού.

Συνέδριο για το περιοδικό «Θεολογία» 2023

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.