ΗΠΕΙΡΟΣ: Άρπαξε ολόκληρο το παγκάρι από ναό και αφού πήρε τα χρήματα το πέταξε! Του π. Ηλία Μάκου. Τα παγκάρια ναών εξακολουθούν να δέχονται "επιθέσεις" από βέβηλους, μια μάστιγα, που δεν λέει να σταματήσει, παρότι τις περισσότερες φορές δεν έχουν πολλά ή καθόλου χρήματα μέσα.

Συνελήφθη ημεδαπός, διότι, όπως προέκυψε, είχε αφαιρέσει το παγκάρι εκκλησίας από περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ περίπου.

Το παγκάρι, άνευ χρημάτων, βρέθηκε σε σημείο, όπου το είχε πετάξει ο δράστης και αποδόθηκε σε νεωκόρο του ναού.

Αν επιχειρηθεί να προσεγγιστεί κοινωνιολογικά το θέμα των κλοπών από τα παγκάρια εκκλησιών θα καταλήξει κανείς στο βασικό συμπέρασμα ότι άτομα όχι απαραίτητα χωρίς πίστη, αλλά σίγουρα χωρίς φόβο Θεού, έχουν σχηματίσει την πίστη-πεποίθηση πως «οι εκκλησιές έχουν λεφτά», όπως λέγεται λαϊκά.

Και ενδεχομένως ορισμένοι μεγάλοι ναοί σε πόλεις να συγκεντρώνουν μερικά ποσά, που προφανώς είναι εμφανώς μικρότερα σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, γενικά, όμως, εκτιμώντας τα πράγματα, τα έσοδα από τον οβολό των πιστών έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Παρ’ ότι οι άνθρωποι, που εκκλησιάζονται, έχουν διάθεση να ρίξουν στο παγκάρι για τη λαμπάδα τους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το έργο της Εκκλησίας, πλέον το κάνουν με πολλή επιφύλαξη, γιατί οι τρέχουσες οικονομικές ανάγκες τους δεν το επιτρέπουν.

Μια άλλη παράμετρος, όπως προκύπτει από την ανάλυση των πραγμάτων, είναι ότι άτομα φτωχά, που δεν θέλουν να ζητιανέψουν, μέσα στην απόγνωση και στην απελπισία τους, παραβιάζουν τον κωδικό των αξιών τους, τσαλαπατούν τη συνείδησή τους και «καταφεύγουν» στα παγκάρια ως διαρρήκτες και κλέφτες.
Δεν είναι το ορθό, ωστόσο μέσα στη θολούρα του μυαλού και της καρδιάς τους απενοχοποιούν την πράξη τους. Η ποιμαντική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από το να καταδικάζονται οι πράξεις και να συγχωρούνται τα πρόσωπα.

Μέσα από τη συγχώρηση του προσώπου, που βέβαια θα υποστεί τις συνέπειες των ενεργειών του, μπορεί να έλθει η αληθινή μετάνοιά του. Αυτό σημαίνει ηθική μεταβολή. Γυρίζει την πλάτη στο κακό παρελθόν και ζητάει το αγαθό.

π. Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.