Με εμπρηστική ρητορική επέλεξε να απαντήσει η Άγκυρα στην Αθήνα για την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και παρατηρεί σε δηκτικό τόνο ότι «είναι ξακουστή η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών –που είναι μεταξύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Μάλιστα, ως παραδείγματα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι ελληνικές αρχές ασκούν στην τουρκική μειονότητα της Ελλάδας αυξανόμενη πίεση, καταθέτουν νόμους ενάντια σε εκλεγμένους μουφτήδες και απορρίπτουν για ακόμη μία φορά το αίτημα των μουσουλμάνων να προσευχηθούν στη διάρκεια του επερχόμενου Ραμαζανιού σε ένα από τα τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τέμενος».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ούτε στην Αθήνα υπάρχει ανοιχτό τέμενος για προσευχές για αυτό και ρωτά πώς η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον διαθρησκειακό διάλογο.

Καταλήγοντας, η Άγκυρα καλεί την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σεβαστεί όλες τις θρησκείες.

Η απάντηση της Αθήνας

Στην ανακοίνωση της Άγκυρας απάντησε λακωνικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου.

«Όταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε δυστυχώς κοιτάζεις στο εσωτερικό σου και βλέπεις γείτονες. Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ν.Δ.: Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα Δημοκρατίας

«Η Τουρκία, μια χώρα που έχει κακή σχέση με τη Δημοκρατία, δεν μπορεί να κάνει σε εμάς μαθήματα Δημοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει, πως είναι άλλο θέμα ο σεβασμός της οικουμενικότητας της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και άλλο το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Μιας μειονότητας Ελλήνων πολιτών που απολαμβάνουν πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος. Τόνισε παράλληλα πως η Άγκυρα «οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία».

Ποτάμι: Η Αγία Σοφία δεν επιτρέπεται να γίνεται πολιτικό παιχνίδι στα χέρια του Ερντογάν

«Η Τουρκία, αντί να απαντήσει για τον μη σεβασμό της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι άλλου είδους θέματα», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι.

Ακόμη, ανέφερε ότι η απάντηση σε αυτή τη στάση πρέπει να δοθεί όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την UNESCO και από την διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με το Ποτάμι, η Αγία Σοφία δεν επιτρέπεται να γίνεται πολιτικό παιχνίδι στα χέρια του κ. Ερντογάν και ο σεβασμός της δεν μπορεί να συνδέεται με τίποτα άλλο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.