ΑΓΙΑ ΕΛΕΣΑ: Τα Κύθηρα τίμησαν την 14χρονη προστάτιδά τους Αγία Ελέσα. Του π. Ηλία Μάκου. Την 1η Αυγούστου τιμήθηκε στα Κύθηρα η μνήμη της προστάτιδας του νησιού αγίας Ελέσας, η οποία καταγόταν από την Πελοπόννησο, αλλά μαρτύρησε στο νησί.

Παρότι ήταν πολύ μικρή, παιδί σχεδόν, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκε από τις μεγάλες θλίψεις, την κατεδίωκε ο ίδιος ο πατέρας της, ένας πλούσιος Έλληνας ειδωλολάτρης, για την πίστη της, αλλά είχε το βλέμμα της στραμμένο στον Κύριο. Αυτός ήταν η μόνη και σταθερή ελπίδα της.

Γιατί συνέβαινε αυτό; Γιατί ο Χριστός, ως καρδιογνώστης, ήταν ο μόνος, που την ήξερε καλά. Ήξερε τα βάθη της ψυχής της, τον πόνο της και τις αντοχές της.

Την αγωνία και τους κλυδωνισμούς της. Και την πλησίαζε με τρόπο μυστικό και υπέροχο. Και γαλήνευε την ψυχή της.

Απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και δεν μας αφήνει μόνους. Έρχεται στην κουρασμένη από τον πόνο ψυχή μας, σκουπίζει τα δάκρυά της και μας γεμίζει με φως και χαρά.

Έτσι, ακριβώς, συνέβη και με την αγία Ελέσα, η οποία πήρε το όνομά της από την απάντηση στη συνεχή προσευχή, που έκανε η ευσεβής μητέρα της, προκειμένου να τη γεννήσει, αφού για πολλά χρόνια δεν τεκνοποιούσε. Άκουσε μια φωνή, που της έλεγε:

Ελέησέ σε ο Θεός.

Τα δύσκολα άρχισαν γι’ αυτή όταν έφυγε από τη ζωή η μητέρα της και εκείνη ακολούθησε το Χριστό, χωρίς να υπολογίζει το Γολγοθά.

Ένιωθε ότι το τέρμα δεν βρίσκεται εκεί, όπου οδηγεί η κακία και η πονηριά των ανθρώπων, αλλά στην Ανάσταση, όπου οδηγεί η δύναμη του Λυτρωτή Χριστού.

Καταπιεζόταν από τον πατέρα της και αυτό φανέρωνε ότι ο Χριστός, επειδή ήταν γνήσια μαθήτριά του, δεν της προσέφερε πολυθρόνα, για να κάθεται αναπαυτικά, αλλά σταυρό, για να τον σηκώσει με υπομονή και καρτερία μέχρι το τέλος.

Αποφάσισε να φύγει από τη σπίτι της, αφού πρώτα έκανε ελεημοσύνες σε φτωχούς και ορφανά, και να ασκητέψει σ’ ένα βουνό των Κυθήρων.

Δεν παρασύρθηκε σε μονοπάτια υποχώρησης, αλλά σταθερά έμεινε γαντζωμένη στον Κύριο και με θάρρος διακήρυττε με την ίδια της τη ζωή την Αλήθειά Του.

Προχώρησε αποφασιστικά. Έκοψε με δύναμη και χωρίς χρονοτριβή το σκοινί, που την κρατούσε δεμένη στο μελαγχολικό μουράγιο της μετριότητας, για να χαρεί τη γαλανή απλωσιά του ουρανού.

Την ανακάλυψε ο πατέρας της και τελικά την αποκεφάλισε με τα ίδια τα χέρια του στις 1 Αυγούστου του 375.

Αλλά άφησε σε όλους τους πιστούς την παρακαταθήκη πως οτιδήποτε και να μας συμβαίνει, ας δείξουμε γενναίο αγωνιστικό φρόνημα. Με θάρρος ας αγωνιστούμε τον αγώνα τον καλό. Και αν ακόμη πληγωνόμαστε, ας μην ολιγοψυχούμε.

Ας μην ξεχνάμε, πως έχουμε και την πανοπλία του Θεού. Ας φορέσουμε τη ζώνη της αλήθειας, τον θώρακα της δικαιοσύνης, τα υποδήματα της αγάπης, τον θυρεό της πίστεως και την περικεφαλαία του Πνεύματος.

Οι Χριστιανοί στη μνήμη της έκτισαν ένα μικρό εκκλησάκι, που ένα μέρος του ήταν μέσα στο έδαφος και του οποίου η Αγία Τράπεζα ήταν ακριβώς πάνω από τον τάφο της Αγίας.

Ο ναΐσκος αυτός σωζόταν μέχρι το 1867 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1871, υψώθηκε ο τωρινός μεγάλος ναός, που στα επόμενα χρόνια εξωραΐστηκε και του οποίου πάλι η Αγία Τράπεζα ήταν πάνω από τον τάφο της αγίας.

Στη ζωή της αγίας Ελέσας φάνηκε ότι η αληθινή αρετή δεν επιτυγχάνεται με εξωτερικά σχήματα ή με την τυπική τήρηση κάποιων κανόνων, αλλά με τη μεταμόρφωση, που συντελεί μέσα μας η καθαρή πίστη.

Όταν ο άνθρωπος εμπιστευθεί τη ζωή του στη ζωογόνο και ανακαινιστική δύναμη της πίστης, τότε ενώνεται με τον Χριστό, ολοκληρώνεται και ανακαινίζεται ψυχικά, γίνεται πνευματικός άνθρωπος.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τον βίο και την εορτή της Αγίας Ελέσας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.