61 χρόνια (Αύγουστος 1961-Αύγουστος 2021) συμπληρώθηκαν από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ζαλόγγου για τη θυσία των Σουλιωτισσών... Του π. Ηλία Μάκου. Σχεδιάσθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Ζογγολόπουλο και εκτελέσθηκε υπό την επίβλεψη του ιδίου, του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και του μαρμαροτεχνίτη Ελευθέριου Γυφτόπουλου.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1954 και ολοκληρώθηκαν το 1961.

Στα εγκαίνια παρέστησαν μεταξύ άλλων ο τότε βασιλιάς Παύλος και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη.

Εγκαίνια μνημείου ζαλόγγου

Ο δημιουργός του έχει γράψει για το μνημείο αυτό:

«Το Ηρώον τοποθετείται εις το χείλος κατακόρυφου βράχου […], η επικοινωνία και άνοδος προς τον βράχον γίνεται μόνον δια μιας στενής ατραπού διερχομένης μέσω απότομων βράχων. Προς βορράν το Ζάλογγον περιβάλλεται από τα μεγαλοπρεπή Ηπειρωτικά όρη. Κάτωθεν του βράχου και εις απόστασιν 800 μ. βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Κασσώπης. Μεταξύ Ζαλόγγου και θαλάσσης διέρχεται ο τουριστικός δρόμος Αθηνών – Κερκύρας.

Κατά τον διάπλουν εσωτερικής γραμμής Κερκύρας και εξωτερικής Ιταλίας το μνημείον είναι ορατόν. Παρ’ όλον το τραχύ και μεγαλειώδες θέαμα των Ηπειρωτικών βουνών και την εκτεταμένην έννοιαν της θαλάσσης του Ιονίου Πελάγους, δημιουργείται ένα αίσθημα ισορροπίας και γαλήνης. Η κλίμαξ του Ηρώου προσαρμόζεται προς την κλίμακα του τοπίου».

Να σημειωθεί ότι από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Πρέβεζα Σπύρος έχει ψηφιοποιηθεί όλο το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό από την ημέρα των αποκαλυπτηρίων.

Μέσα από τη θύμηση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, αναζωογονείται και ο μεγαλειώδης συμβολισμός της θυσίας των Σουλιωτισσών.

Διαβάστε επίσης για τον Χορό του Ζαλόγγου και τους Αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία.

Μιας θυσίας με παγκόσμια ακτινοβολία και θαυμασμό, που δείχνει την αποφασιστικότητα και τη λεβεντιά όσων δεν παραδίδονται στη σκλαβιά, αλλά προτιμούν αυτοθυσιαστικά να πεθάνουν ελεύθεροι…

π Ηλίας Μάκος

Χορός του Ζαλόγγου Σουλιώτες Μνημείο

Διαβάστε επίσης για το μνημείο του Ζαλόγγου χαρακτηρίστηκε μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.