Του Δημ. Κ. Αναγνώστου, θεολόγου

Δυστυχώς, συμβαίνει και εξελίσσεται ο,τι απευχόμασταν, το οποίο, όμως, ήτο εν πολλοίς αναμενόμενο.

Η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιείται από εχθές και συνεχίζεται σήμερον, με κύριο θέμα της την περιβόητη σύνοδο της Κρήτης, την κατ’ ευφημισμόν λεγομένη αγία και μεγάλη, φαίνεται ότι δεν σηματοδοτεί την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης και την αξιοποίηση της τελευταίας, ίσως, ευκαιρίας να διασώσει το κύρος και την αξιοπιστία της, ως θεματοφύλακος της ορθοδόξου Πίστεως. Παρά τον καταιγισμό των εκατοντάδων επικριτικών άρθρων και θεολογικών τοποθετήσεων εγκρίτων θεολόγων περί της ορθοδοξίας και της κανονικότητος της εν λόγω συνόδου που είδαν το φως της δημοσιότητος από της λήξεώς της και μέχρι σήμερον, παρά τις και διά γυμνού οφθαλμού διαπιστούμενες παρεκκλίσεις της από την διαχρονική Συνοδική παράδοση της Ορθοδοξίας, παρά τον σάλο και τον σκανδαλισμό που έχει προκαλέσει στις συνειδήσεις των ζωντανών μελών της Εκκλησίας ανά τον κόσμο, η Ελλαδική Ιεραρχία σαφώς κατώτερη των περιστάσεων και αδικαιολογήτως τρομοκρατημένη και ανελεύθερη, ή πλήρως αλλοτριωμένη, φαίνεται και φέρεται πρόθυμη να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του “πάπα της Ανατολής”. 

Μόλις πριν λίγες ημέρες ένα τραγικό από θεολογικής απόψεως κείμενο, μνημείο θεολογικού ακροβατισμού και αποπροσανατολισμού, υπέρ των εκκλησιολογικών “αμαρτημάτων” της συνόδου του Κολυμπαρίου ήλθε να προαναγγείλει τον ηθελημένο εγκλωβισμό των ιεραρχών (της συντριπτικής πλειονοψηφίας των) στην οικουμενιστική υπουλότητα και διαστροφή του λόγου της αληθείας (Η χρήση του όρου «Εκκλησία-Εκκλησίαι» στο Κείμενο «Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον», Αναφορά στο κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας). Συγγραφέας του ένας γνωστός και μη εξαιρετέος θιασώτης της συνόδου της Κρήτης, Ιεράρχης, σημαίνον μέλος των θεολογικών Διαλόγων και Καθηγητής Πανεπιστημίου. Ακόμη και η σημερινή, της πρώτης ημέρας Συνεδριάσεων της εκτάκτου Ιεραρχίας, ελεγχόμενη πληροφόρηση περί των εργασιών της και του δήθεν επικρατήσαντος πνεύματος συνετής αποδοχής της γενομένης εν Κρήτη συνόδου, εν σχέσει και αντιθέσει προς την εκ διαρροών προερχομένη ενημέρωση περί των απιστεύτων δηλώσεων Ιεραρχών δηλωτικών δουλοφροσύνης και αλλοτριοφροσύνης ασυμβιβάστων με την ιδιότητα των ορθοδόξων ποιμένων και υποτίθεται ανυστάκτων φυλάκων της Παραδοθείσης Πίστεως, είναι ενδεικτικά και χαρακτηριστικά. Το έγκλημα κατά της Ορθοδοξίας που αποδεδειγμένως αρχιτεκτόνησαν συνειδητοί οικουμενιστές στην Κρήτη, συνεχίζεται τώρα στην Αθήνα. Αυτό είναι πέρα ως πέρα αδικαιολόγητο και προκλητικό. 

Προκαλεί όχι μόνο το αίσθημα του πιστού λαού, ο οποίος άναυδος παρακολουθεί την συνέχεια του αίσχους του εκφοβισμού των δραματικώς ελαχίστων φωνών εκκλησιαστικής αξιοπρεπείας και ορθοδόξου φρονήματος να συνεχίζεται μετά το Κολυμπάρι, τώρα και στις Συνόδους των κατά τόπους Εκκλησιών, αλλά (προκαλεί) και θα επιφέρει την δικαία οργή του Θεού, γι’ αυτή την φοβερή αποστασία. Δεν επικαλούμεθα, ούτε παραθέτουμε σ’ αυτή την σύντομη κραυγή αγωνίας και απογοητεύσεως από την στάση των μισθωτών Ποιμένων, καμμία σχετική Γραφική ή Πατερική ρήση. Μη θεωρηθεί ύβρις να θεωρήσουμε κάτι τέτοιο ως, εν προκειμένω, περιττό, τη στιγμή που οι ταγμένοι κατά τους όρκους της Χειροτονίας των επίσκοποι ως φύλακες της Ορθοδοξίας και της Διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων και των όντως Αγίων Συνόδων της Εκκλησίας του Χριστού, ομιλούν και ενεργούν ως επίορκοι και καταφρονητές των. Μακάρι κατά την τελευταία σημερινή συνεδρίαση οι επίσκοποι της Ελλαδικής Ιεραρχίας να έλθουν εις εαυτόν, να απορρίψουν τον φόβο διά να μη μείνουν στην ιστορία ως μητραλοίες της υπό του Οικουμενισμού διασυρομένης Ορθοδοξίας και υπαίτιοι νέων σχισμάτων στους κόλπους της υπό διωγμόν τελούσης Εκκλησίας. Διότι σε καμμία περίπτωση η συγκάλυψη του κακού και η μη ομολογία της αληθείας δεν θα φέρει την ενότητα και την ειρήνη. Στώμεν, λοιπόν, καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού και όχι ανθρώπων, καν πάπαι, καν Πατριάρχαι εισί και έτσι αλληλοπροσαγορεύονται. Ο Θεός να γίνει ίλεως! 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.