Το πρώτο από τα έξι επεισόδια ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ για τη διαδρομή, τους σταθμούς και την καταλυτική επιρροή που άσκησε ο Απόστολος των Εθνών στη διαμόρφωση και τη διάδοση του μηνύματος του χριστιανισμού με τίτλο «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00 στο Σαρόγλειο Μέγαρο (Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης, Αθήνα).

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε 23 πόλεις της Ν.Α Μεσογείου, με πρωταγωνιστή τον Απόστολο των Εθνών. Το χρονικό μίας συναρπαστικής ιστορίας γεμάτης μηνύματα για την πίστη, την αγάπη, την ανάσταση, την γνώση, την προσευχή, την ελευθερία, την ανιδιοτέλεια, την αυτοθυσία, τον σεβασμό αλλά και τη θέση της γυναίκας, τόν γάμο, τον σεβασμό όλων των ανθρώπων αδιακρίτου φυλής, καταγωγής και κοινωνικής θέσεως, το οικολογικό πρόβλημα, την ευελιξία στην συμπεριφορά σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, την φροντίδα τους και την κατανόηση των προβλημάτων τους, σε μία ταραγμένη ιστορική περίοδο αλλαγών και επανεκκινήσεων.

«Πώς οικοδόμησε τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες; Πώς συνοδοιπορεί η διαδρομή του με την ιστορία των λαών της λεκάνης της Μεσογείου; Πώς είναι καταλυτική η διδασκαλία του; Ποιο κενό ήρθε να καλύψει ο θεολογικός του λόγος;

Πώς συγκίνησε πιστούς από όλα τα δόγματα, τις θρησκείες και τις εθνικότητες; Γιατί οι επιστολές του εξακολουθούν να αποτελούν θεμέλιο λίθο για πανανθρώπινες αξίες;

ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

Με γυρίσματα σε Ιεροσόλυμα, Συρία, Μικρά Ασία, Τουρκία, Λίβανο, Ελλάδα και Ρώμη, το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως σε τοποθεσίες άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως η φυλακή του Αποστόλου Παύλου στην Έφεσο, η περιοχή των 1000 και μιάς εκκλησιών, το σκαφτό μοναστήρι του Αποστόλου Παύλου – με αποτυπώματα από την πρωτοχριστιανική περίοδο και την κολώνα του Μαρτυρίου του Αποστόλου των Εθνών στη Ρώμη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Έγγραφα, φωτογραφίες και τοποθεσίες που θα δουν για πρώτη φορά οι θεατές, χώροι που έχουν καταγραφεί απο ιστορικούς ΄και αρχαιολογους και δεν περιλαμβάνονται σε τουριστικές περιηγήσεις. Εικόνες που συνδυάζονται με λόγο, με αφήγηση με με το λόγο σημαντικών προσωπικοτήτων, ιστορικών, θελόγων, ιερομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό- φωτίζουν με ιδιαίτερο τρόπο την προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου, καταθέτοντας μία νέα ματιά στο μέγεθος της προσφοράς του στη διαμόρφωση της σύγχρονης δυτικής σκέψης.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η σκηνοθετική ματιά του Γρηγόρη Καραντινάκη, ενώνει το χθες με το σήμερα- σε ένα ταξίδι σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ναούς- με μία προσέγγιση κινηματογραφικού χαρακτήρα, δίνοντας πρόσθετο ενδιαφέρον στο ούτως ή άλλως συναρπαστικό ταξίδι αυτής της οικουμενικής προσωπικότητας. Το σενάριο έγραψε η Αναστασία Μάνου ενώ την ιστορική και θεολογική επιμέλεια έχει ομάδα θεολόγων ιστορικών της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Συνοδοιπόρος και ο Στέλιος Μάινας μέσα από την αφήγηση των γεγονότων- καρπός πολύμηνης έρευνας- και την ανάγνωση αποσπασμάτων του Ευαγγελίου.

Όσοι περπατήσουν πρώτοι «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00 στο Σαρόγλειο Μέγαρο (ΛΑΕΔ) Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν συλλεκτικές κάρτες με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα.

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Την ιστορική και θεολογική διάσταση του έργου και της προσωπικότητας του Αποστόλου Παύλου παρουσιάζουν οι : Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεοφιλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Το έργο του και το ιστορικό και πνευματικό αποτύπωμα του Αποστόλου Παυλου παρουσιάζουν οι καθηγητές των Πανεπιστημίων: Οξφόρδης Callistos Ware, Cambridge και Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Θες/νίκης Nικόλαος Λουδοβίκος, Holly Cross Boston University Βruce Becks, Johny Awaad American University of Beirut, Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι. Καραβιδόπουλος, Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Μιλτιάδης Κωσταντίνου, Μόσχος Γκουτζιούδης, Ευγενία Κούκουρα αλλά και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Γιώργης Γεωργάκης και άλλοι.

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.