«Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μία πολύ καλή συνεργασία με την Πολιτεία και παλιά και τώρα. Η Επιτροπή συνεδρίασε και σήμερα για να λύσουμε μερικά προβλήματα».

Αυτό ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λίγη ώρα μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση μαθητών και των οικογένειών τους.

Για γόνιμο διάλογο έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δε θέλησε να αναφερθεί στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ο Υπουργός και ο Μακαριώτατος κατά τη συνομιλία τους ανέφεραν:

Υπουργός: Είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση με τους εκπροσώπους της ιεραρχίας στην Επιτροπή την Κοινή πολιτείας Εκκλησίας για ζητήματα όπως είναι η αναμόρφωση και αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, κάποια ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Κοιμητηρίων καθώς επίσης και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν, ασφαλιστικά στην ουσία ζητήματα του εφημεριακού κλήρου.

Είμαστε σε πολύ καλό κλίμα όπως πάντοτε με την Εκκλησία της Ελλάδος, όταν υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα να συζητήσουμε, υπάρχει καλή διάθεση για να τα επιλύσουμε, θα τα επιλύσουμε σύντομα.

Μακαριώτατος: Και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μία πολύ καλή συνεργασία με την Πολιτεία και παλιά και τώρα. Από πιο παλιά υπήρχε μία Επιτροπή Πολιτείας και Εκκλησίας για να λύσουμε ορισμένα προβλήματα. Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συνέχισε αυτήν την Επιτροπή και αυτή η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για να λύσουμε μερικά προβλήματα που ο κύριος Υπουργός σας ανέφερε. Πράγματι βρήκαμε κατανόηση, είχαμε μία πολύ καλή γόνιμη συζήτηση και πιστεύω ότι τα προβλήματα θα τα λύσουμε ειρηνικά και φιλικά μαζί.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα με τους πρόσφυγες . Μπορεί η Εκκλησία να κάνει, και κάνει όπως έχουμε δει, να βοηθήσει σ’ αυτή τη φάση;

Μακαριώτατος: Βεβαίως μπορεί και κάνει και έκανε και θα κάνει ό,τι μπορεί παραπάνω γιατί από παλιότερα όταν έρχονταν στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Αλβανία, οι πρώτοι που τους υποδέχτηκαν ήμασταν εμείς, η Εκκλησία. Και εγώ στην Μητρόπολη Ηλείας έχω υποδεχτεί πάρα πολλούς και τώρα και πάντοτε θα τους υποδεχόμενα και θα τους θεωρούμε πάντα αδερφούς. Όπως το βλέπετε και εσείς η Εκκλησία είναι αυτή που πρώτη προσφέρει και θα προσφέρει αγνά και καθαρά και χωρίς υπολογισμούς, τις προσφορές της. Ζητούμε και την ενίσχυση της Πολιτείας που έχει και τον πρώτο και τον άμεσο λόγο και εμείς είμαστε κοντά στην Πολιτεία όσο είναι δυνατόν να λύσουμε καλύτερα αυτό το πρόβλημα.

Υπουργός: Και η Εκκλησία και με τα σχολεία και η Αυτοδιοίκηση είναι μέρος μιας Πανεθνικής προσπάθειας σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα που έχει βεβαίως και ευρωπαϊκές διαστάσεις. Και πρέπει να σας πω ότι η συμπεριφορά, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά που διακρίνει κανείς στη στάση καθημερινά των πολιτών είναι ένα δείγμα ότι σ’ αυτόν τον τόπο η φιλοξενία έχει βαθιές ρίζες και ότι αυτό που λέει και η Εκκλησία ότι ο ξένος, ο άλλος είναι η εικόνα του Θεού δηλαδή όχι μισαλλοδοξία όχι φοβία, είναι κι αυτό ριζωμένο στις συνειδήσεις των πολιτών.

Το σύμφωνο

Τα συμβαλλόμενα μέρη του συμφώνου είναι το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό, Νίκο Φίλη και η μη κερδοσκοπική εταιρία «Αποστολή», εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το υπουργείο αναλαμβάνει να επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες στις οποίες θα παρέχονται από την «Αποστολή» δέματα τροφίμων με προορισμό τις οικογένειες μαθητών που ζουν στα όρια της φτώχιας ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γλώσσας, φύλου, εθνικότητας, νόμιμης ή μη διαμονής τους ή όποιας άλλης διαφοροποίησης των μαθητών.

Την ευθύνη της διανομής των δεμάτων τροφίμων στις οικογένειες των μαθητών φέρει η κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η στήριξη στις οικογένειες των μαθητών θα πραγματοποιείται «με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ανωνυμία τους, η αξιοπρέπειά τους και η μη διατάραξη των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στο σχολικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα και η επίλυση του προβλήματος στην πηγή του, καθώς ένας υποσιτιζόμενος μαθητής δηλοί την ύπαρξη μιας ολόκληρης οικογένειας που υποσιτίζεται.»

Αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η «Αποστολή» έχει υποστηρίξει με 20.711 πακέτα τροφίμων 3.351 μαθητές (2.999 οικογένειες).

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

2605yp (2).jpg

2605yp (3).jpg

2605yp (4).jpg

2605yp (5).jpg

2605yp (6).jpg

2605yp (7).jpg

2605yp (8).jpg

2605yp (9).jpg

2605yp (10).jpg

2605yp (11).jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.