Συνάντηση με την Πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου είχε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την προεκλογική περίοδο και το μετανστευτικό. Εντύπωση προκάλεσε η αμφίεση της κας πρωθυπουργού η οποία έκανε την έκπληξη και εμφανίστηκε με παντελόνι στον Αρχιεπίσκοπο. 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ουδέποτε έθεσε θέμα φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς δεν είναι στις αρμοδιότητές της, δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, προσερχόμενη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προκειμένου να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.
«Είναι χαρά και τιμή μου, θεώρησα ότι έπρεπε να πάρω και τις ευχές της Εκκλησίας, οι οποίες θα βοηθήσουν, οπωσδήποτε, αυτό έργο, το βαρύ, το οποίο επωμιστήκαμε. Ωστόσο, αν και η η επίσκεψή μου στον Μακαριώτατο είναι εθιμοτυπική και είχε προγραμματιστεί ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μου, θα ήθελα, δεδομένης της ευκαιρίας, να διευκρινίσω ότι ουδέποτε από την κυβέρνησή μας τέθηκε θέμα φορολόγησης γενικότερα και ειδικότερα της εκκλησιαστικής περιουσίας» δήλωσε η κ. Θάνου, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η κυβέρνση αυτή είναι υπηρεσιακή και δεν έχει τέτοιου είδους αρμοδιότητες.
Η κ. Θάνου αναφέρθηκε και στα ζητήματα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, για τα οποία ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η κυβέρνηση έδωσε όλες τις δυνάμεις της, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση για την αποσυμφόρηση των νησιών που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ικανοποιητική επίλυση του ζητήματος. 

Ακολουθούν όλες οι δηλώσεις: 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κκ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Καλωσήλθατε κυρία Πρόεδρε. Χαίρομαι πολύ που μας επισκέπτεστε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Η χαρά είναι δική μου που και με τον νέο θεσμικό μου ρόλο σας επισκέπτομαι εδώ. Άλλωστε γνωριζόμαστε από παλιά και ξέρω ότι προσπαθείτε και αγωνίζεστε και εσείς για το κοινό καλό. Θεώρησα ότι έπρεπε να πάρω και τις ευχές της Εκκλησίας οι οποίες θα βοηθήσουν οπωσδήποτε αυτό το έργο το βαρύ το οποίο επωμισθήκαμε και χωρίς τις σχετικές εμπειρίες, ως μη-πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο, αν και η επίσκεψή μου η σημερινή στον Μακαριότατο είναι εθιμοτυπική και είχε ήδη προγραμματιστεί από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως πρωθυπουργού, θα ήθελα δραττομένη της ευκαιρίας, να διευκρινίσω ότι ουδέποτε στην κυβέρνησή μας τέθηκε θέμα φορολόγησης γενικότερα και ειδικότερα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνησή μας ως γνωστό είναι Υπηρεσιακή και δεν έχει τέτοιου είδους αρμοδιότητες.
Είναι υποχρέωσή μας στο πλαίσιο των περιορισμένων αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και να διαχειριστούμε τα τρέχοντα ζητήματα. Είναι όμως και ορισμένα ζητήματα τα οποία έπεσαν στους ώμους μας και κυρίως αυτή η έκρηξη η οποία σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στο μεταναστευτικό. Δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας, όλοι οι υπουργοί, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την καλύτερη και την ταχύτερη λύση, για να αποσυμφορηθεί κυρίως το νησί της Λέσβου, με δεύτερο το νησί της Κω, τα οποία είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξει μια ικανοποιητική προώθηση του ζητήματος αυτού με την αποσυμφόρηση τον δύο νησιών και την προώθηση των προσφύγων και μεταναστών προς τα βόρεια, όπως και οι ίδιοι επιθυμούν εξάλλου.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κκ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Το βλέπουμε ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Ευχόμαστε να προχωρήσουν γρήγορα τα μέτρα αυτά. Να έχετε δύναμη σας εύχομαι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ Μακαριότατε.

 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης-eurokinissi

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.