Όλα αυτά που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό με τις επιθέσεις σε ναούς και στη Μονή Πετράκη είναι ορισμένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα απασχολήσουν από αρχές Σεπτεμβρίου την Εκκλησία.

Μια μεγάλη μερίδα ιεραρχών θεωρεί πως «έρχονται δύσκολες μέρες», καθώς εκτιμά πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου θέματα που αφορούν στην Εκκλησία, όπως είναι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η κατάργηση της προσευχής στα σχολεία.

Η δυσκολία αυτή πηγάζει (και) από τη «χλιαρή» αντίδραση που επέδειξε το Μέγαρο Μαξίμου στις πρόσφατες επιθέσεις των αντιεξουσιαστών εναντίον ιερών χώρων, γι’ αυτό και πολλοί μητροπολίτες διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Οπως και να ’χει, η Εκκλησία δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε ζητήματα για τα οποία έχει οριοθετήσει «κόκκινες γραμμές», όπως είναι η αφαίρεση των ιερών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες, η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας, η δημιουργία αποτεφρωτηρίων για την καύση νεκρών εντός των νεκροταφείων, αλλά και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Για τα θέματα αυτά, σχολιάζουν κύκλοι, θα επιμείνει σε ένα διαρκή και, πάνω από όλα, ισότιμο διάλογο με την Πολιτεία διεκδικώντας έτσι ξεκάθαρες απαντήσεις.

Σε περίπτωση, όμως, που η κυβέρνηση προχωρήσει στο όνομα του εξευρωπαϊσμού -και μάλιστα χωρίς να λάβει υπόψη τις θέσεις του Κλήρου- σε αλλαγές που θα πλήξουν την Εκκλησία, τότε δεν αποκλείεται όλα να εξελιχθούν διαφορετικά.

Πάντως, από το νέο εκκλησιαστικό έτος η Εκκλησία θα κληθεί να διαχειριστεί και δεκάδες άλλα προβλήματα. Ορισμένα από αυτά είναι η αύξηση του αριθμού των ανέργων, των απόρων, των άστεγων πολιτών αλλά και των προσφύγων- μεταναστών στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως θα επανεξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί στο εξής να «καλύπτει» τα κενά της Πολιτείας, προσφέροντας, από την πλευρά της, επιπλέον βοήθεια, όπως συσσίτια, πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης και άλλα. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσει πόρους για τη συνέχιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων της, πολλά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, κινδυνεύοντας με λουκέτο.

Οι αποφάσεις των 12

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το βάρος των αποφάσεων θα «σηκώσουν» σημαντικές φωνές στο σώμα της Ιεραρχίας, όπως του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου. Ο εν λόγω ιεράρχης και άλλοι έντεκα (από τους δώδεκα μητροπολίτες, οι έξι προέρχονται από τις Νέες Χώρες, περιοχές δηλαδή της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά το 1912) θα συμμετέχουν στην καινούργια σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), όπου, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλάζει κάθε χρόνο, την 1η Σεπτεμβρίου.

Με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάζει και θα λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που θα προκύπτουν και που απασχολούν άμεσα την εκκλησιαστική ζωή.

Στην ουσία, πρόκειται για μια «μετριοπαθή» Ιερά Σύνοδο.

Οι «συντηρητικοί»

Ομως, η συμμετοχή «συντηρητικών» ιεραρχών, όπως του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, δείχνει πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κ. Σεραφείμ είναι γνωστός για τις «σκληρές» τοποθετήσεις του (έχει ταχθεί, μεταξύ άλλων, κατά των Εβραίων, της κυβέρνησης, των ομοφυλοφίλων, των Ρωμαιοκαθολικών) και βασικός «πυρήνας» των ακραίων απόψεων στους κόλπους της Ιεραρχίας.

Το τελευταίο του «αντάρτικο» ήταν η άρνησή του να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Κρήτη. Μάλιστα, εξαιτίας των δημόσιων παρεμβάσεών του, έχει αποτελέσει αφορμή για τη διατύπωση επικριτικών σχολίων εναντίον του, ενώ κατά καιρούς προκαλεί «πονοκέφαλο» τόσο στον Αρχιεπίσκοπο όσο και στους «χαμηλών τόνων» ιεράρχες, οι οποίοι αποφεύγουν τη δημιουργία εντάσεων.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική θεωρείται η «παρουσία» στη ΔΙΣ του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου. Οι απόψεις που εκφράζει για διάφορα ζητήματα θεωρούνται σεβαστές στους κόλπους της Ιεραρχίας αλλά και από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι ο άνθρωπος που στηρίζει τον κ. Ιερώνυμο και γενικότερα στηρίζει τις ισορροπίες στους κόλπους της Ιεραρχίας.

«Ηχηρή φωνή»

Στη ΔΙΣ θα συμμετέχει και ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, ο οποίος θεωρείται από τους παλαιούς της Ιεραρχίας. Ο κ. Νικόλαος, παραδοσιακός στις αντιλήψεις του, πολλές φορές τοποθετείται από άμβωνος για όλα όσα αφορούν στην Εκκλησία και την ελληνική κοινωνία και θεωρείται από τις πιο «ηχηρές φωνές».

Το ίδιο ισχύει και για το μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο που θα συμμετέχει στη νέα Σύνοδο.

Πολλοί χαρακτηρίζουν το λόγο του «σύγχρονο» με απήχηση στην Ιεραρχία και στην κοινωνία.

«Νηφάλιος» χαρακτηρίζεται ο 68χρονος μητροπολίτης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ.

Η νέα σύνθεση της ΔΙΣ

Πρόεδρος: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Μέλη

-Φθιώτιδος Νικόλαος

-Μάνης Χρυσόστομος

-Δημητριάδος Ιγνάτιος

-Καισαριανής Δανιήλ

-Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ

-Πειραιώς Σεραφείμ

-Εδέσσης Ιωήλ

-Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος

-Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος

-Κοζάνης Παύλος

-Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος

-Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.