ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Ιστορικής σημασίας δωρεά συνετελέσθη στις 5 Απριλίου του 2017 στην Αθήνα,με συμβολαιογραφική πράξη καθ’όλα νόμιμη και μεταγεγραμμένη πλέον στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Τόσο για τους πρωταγωνιστές -δωρεοδότες, όσο και όλους εκείνους που αναμείχθηκαν εξ αρχής στο θέμα αυτό, η σημερινή ημερομηνία θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη τους, αφ´ενός γιατί τελεσφόρησε επιτυχώς αλλά και λόγω των εμποδίων που συνάντησαν για να φθάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα!

Πρόκειται για τη δωρεά του Εθνικού κληροδοτήματος Προμπονά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και συγκεκριμένα του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου εντός του κτήματος,που θα αποτελέσει γεγονός που θα γραφεί με χρυσά γράμματα εκτός από το αρχείο του συμβολαιογράφου που έκανε την πράξη αυτή και του αρμοδίου υποθηκοφυλακείου και είς τας δέλτους της ιστορίας της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Η Μητέρα Εκκλησία,το Πρωτόθρονο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποκτά το δικό του θυσιαστήριο στην Ελλάδα,στο έδαφος της θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα αυτό η όλη διαδικασία πέρασε από πολλά στάδια και μάλιστα δια πυρός και σιδήρου,αφού μόλις προ δύο εβδομάδων με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και την συνδρομή του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Αστυνομίας, σφραγίστηκε ο εν λόγω Ναός,σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμποδιστεί η εξέλιξη της δωρεάς,η οποία για τα μέλη του κληροδοτήματος και τον διαχειριστή Αρχιμανδρίτη ήταν πια μονόδρομος.
Δεν πτοήθηκαν από τις ενέργειες αυτές! Αντιθέτως ανέπτυξαν ταχύτητα και προχώρησαν στην τελική πράξη η οποία τελεσφόρησε χθες 5 Απριλίου 2017.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ,λοιπόν, ολοκληρώθηκαν όλες οι νόμιμες συμβολαιογραφικές πράξεις,παρά τα αναχώματα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι επιτήδειοι οι οποίοι απέτυχαν να κρατήσουν το κτήμα και την Εκκλησία εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας που επέδειξαν!

Τα λουκέτα με τα οποία σφράγισαν το ναό και τις λοιπές εγκαταστάσεις του κτήματος αποδείχθηκαν ανίσχυρα μπροστά στην αποφασιστικότητα και την θετική στάση από την αρχή που προέκυψε το θέμα μέχρι την υπογραφή των συμβολαίων από την Επιτροπή Εκτελεστών και τα μέλη του Δ.Σ.του Κληροδοτήματος.

Από χθές έχει υπό την ιδιοκτησία του το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ένα Ναό εντός του λεκανοπεδίου Αττικής. Κάτι που δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα! Ενώ τα δυο πρεσβυγενη Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων διαθέτουν στην Αθήνα τις Εξαρχίες τους , το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είχε μέχρι σήμερα την δική του Αγία Τράπεζα. Την απέκτησε όμως επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β ´.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά θα καταστεί πλέον, ένα Ορθόδοξο κέντρο στα πρότυπα του εν Σαμπεζύ της Γενεύης ορθοδόξου κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η διαχείριση του Κέντρου αυτού καθώς και ο τρόπος αξιοποίησής του, επαφίεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο και στην περί Αυτόν Ιεράν Σύνοδο. Εντός των επομένων ημερών θα γίνει η αποδοχή της συμβολαιογραφικής πράξης της δωρεάς.

Αμέσως μετά την αποδοχή της θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις επί της νέας ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις τους  μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου και τις υπογραφές, τα μέλη της επιτροπής εκτελεστών του Εθνικού κληροδοτήματος Προμπονά μίλησαν για…» Ανάσταση πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους ίδιους, καθώς βλέπουν ότι οι κόποι τους πιάνουν τόπο και ότι η απόφασή τους θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός, εκπληρώνοντας την επιθυμία και το μεγάλο τάμα του αειμνήστου διαθέτη Προμπονά»
Ο διαχειριστής Αρχιμανδρίτης που υπέστη μέχρι και παύση από τη θέση του, διακοπή μισθού και ετέθη σε αργία,προκειμένου να λειτουργήσουν όλα αυτά ως μοχλός πίεσης και κατατρομοκράτησής του, για να μην προβεί στη συγκεκριμένη νόμιμη συμβολαιογραφική πράξη και να αποτραπεί η δωρεά προς το Πατριαρχείο, δεν επτοήθη και δεν εκάμφθη αλλά μιλά » για Ανάσταση» και ο ίδιος,παρομοιάζοντας «τα λουκέτα που κρατούν το Ναό κλειδωμένο με τα φαιδρά λουκέτα του Άδη, τα οποία έσπασε ο Σωτήρας και Λυτρωτής Κύριος, καθιστώντας ανίσχυρο πλέον το θάνατο για το Γένος των βροτών».

Εκείνο που απομένει τώρα είναι η αποσφράγιση του Ναού από το νέο του Ιδιοκτήτη και ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης του Αγίου Γεωργίου με θεία λειτουργία, από απεσταλμένο Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.