Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλίου: Αγρυπνία για τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου στον Άγιο Αχίλλιο. Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, από τις 8 ως τις 12.30 το βράδυ, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου, ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, για την μνήμη του οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου, Καθηγητού της ερήμου.

Η Ιερά Αγρυπνία θα περιλαμβάνει το Μικρό Απόδειπνο, τον Εσπερινό μετά αρτοκλασίας, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Το πρωί της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου ΔΕΝ θα γίνει Θεία Λειτουργία.

Γνωρίζετε τι σημαίνει ο ιδιορυθμίτης μοναχός; Ποια είναι τα είδη του Μοναστηριακού Βίου; Ποιο έχει Επικρατήσει στο Άγιον Όρος;

Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλίου

Από την οσιακή κοίμηση του Αγίου Αχιλλίου τον 4ο αιώνα, οι Λαρισαίοι πάντοτε είχαν την αναφορά τους στο Ναό του Αγίου τους στο λόφο του Φρουρίου. Εκεί βρισκόταν και ο τάφος με το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλίου και ήταν σημείο πνευματικής αναφοράς, κέντρο λατρείας και τόπος αγιάσματος. Ο πρώτος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιεράρχη της Λάρισας κτίστηκε περί τον 6ο αιώνα. Πρόκειται για μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική που εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των Λαρισαίων καθ’ όλη τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων μέχρι τον 16ο αιώνα και η οποία αποκαλύφθηκε το 1978 από τις ανασκαφικές έρευνες της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Βέβαια, ο ναός αυτός στα 1000 περίπου αυτά χρόνια δεν ξέρουμε αν έμεινε αναλλοίωτος ή υπέστη ανακαινίσεις, μεταβολές και προσθήκες.

Ο ναός και η ενορία του Αγίου Αχιλλίου στη σύγχρονη εποχή έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο εκτός του θρησκευτικού και λατρευτικού. Προσπαθεί να επιτελεί κοινωνικό, εκπαιδευτικό και εθνικό έργο στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Αναπτύσσει ιεραποστολική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, αγκαλιάζοντας τα παιδιά και τους νέους, ανακουφίζοντας τον πόνο των ανθρώπων, δίνοντας βοήθεια και ελπίδα Χριστού σε κάθε χτυπημένο και βασανισμένο παιδί του Θεού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.