Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος-Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Καλούμαστε να μιμηθούμε το παράδειγμα όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την πίστη και την πατρίδα μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών σήμερα το πρωί.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Στο ιερό συμπροσευχόμενος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, πολιτικοί, πολιτευτές, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο τελετάρχης Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και όλους τους παρευρισκόμενους για την σημερινή Θεία Λειτουργία και αναφέρθηκε στην 150η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης για την παρουσία του επισημαίνοντας πως «μας δώσατε ένα μήνυμα που έχουμε ανάγκη σήμερα, να μιμηθούμε το παράδειγμα των πατέρων της μονής Αρκαδίου και όλων που αγωνίζονται για την πίστη και την πατρίδα μας».

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων με αφορμή την 150η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Πρόκειται, εξάλλου, για το σημαντικότερο επεισόδιο της Κρητικής Επανάστασης του 1866.

Ο Μουσταφά Πασάς έφθασε έξω από το μοναστήρι το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου 1866. Στη διάθεσή του είχε 15.000 άνδρες. Στη Μονή βρίσκονταν 966 άνθρωποι, από τους οποίους μόνο 250 μπορούσαν να πολεμήσουν.

Οι προτάσεις προς παράδοση απορρίφθηκαν από τους πολιορκημένους και το πρωί της 8ης Νοεμβρίου άρχισαν οι εχθροπραξίες. Οι Οθωμανοί, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις τους, δεν κατάφεραν να καταλάβουν τη Μονή την πρώτη μέρα. Το βράδυ ζήτησαν ενισχύσεις και μετέφεραν ένα μεγάλο πυροβόλο από το Ρέθυμνο. Την επομένη, 9 Νοεμβρίου, άρχισε το δεύτερο κύμα της επίθεσης. Νωρίς το απόγευμα γκρεμίστηκε το δυτικό τείχος της Μονής από τις βολές του πυροβόλου και οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στο μοναστήρι, αρχίζοντας τη μεγάλη σφαγή.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.