Στην ανάγκη να βρούμε και πάλι τον προσανατολισμό μας και να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό τόνισε στο κήρυγμά του από τις Σέρρες σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος που λαμπρύνει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσει για τον συμπολιούχο της πόλης Αγιο Νικήτα τον Νέο, ενώ σήμερα άγει τα ονομαστήριά του ο επιχώριος Μητροπολίτης Θεολόγος.

Ο Μακαριώτατος τόνισε αρχικά πως η Δύση έζησε δεινά γιατί απομακρύνθηκε από τον Θεό. Είπε χαρακτηριστικά: «Τον 16ο και τον 17ο αιώνα στην Ελλάδα υπήρχε το ρεύμα προς τον Θεό που έδωσε ώθηση για να επιτευχθεί η ελευθερία. Στη Δύση, την ίδια στιγμή αλλά πολύ πιο πρόσφατα, δεν ήταν σκλαβωμένοι σε κάποιον κατακτητή, αλλά ζούσαν άλλες περιπέτειες. Ελειψε η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Και αυτό δημιούργησε πολλά άσχημα γεγονότα. Πόλεμοι, φούρνοι για ανθρώπους… Σκοτώνοντας τον Θεό, σκότωσαν και την ανθρωπιά. Δύο ρεύματα, το ένα που στηρίζεται στο αίμα των νεομαρτύρων και το άλλο που στηρίζετε στην άρνηση του Θεού».

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία: «Ζούμε δύσκολε στιγμές. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα; Δεν έχουμε ταυτότητα. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Αυτό θα ήθελε και ο Αγιος Νικήτας που τιμούμε σήμερα, να στηριχθούμε στις παραδόσεις μας. Ο Χριστός φωτίζει και μπορούμε να διαλέξουμε τα σωστά. Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν αυτές μου οι σκέψεις είναι παραλογισμοί. Όχι. Θέλουν να βάλουν στο περιθώριο τον Θεό, να κόψουν τα Θρησκευτικά από τα σχολεία. Είναι λάθος. Δεν έχει θέση στα σχολεία μας ο Κολοκοτρώνης; Δείξτε στα παιδιά σας τον Κολοκοτρώνη, δε θα τον ξέρουν.

Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Κι εγώ που είμαι Αρχιεπίσκοπος και οι Αρχιερείς και οι γονείς μήπως δεν έχουμε κάνει κάτι σωστά. Είπα σε μικρά παιδιά μια σκέψη, σοφία και γράμματα τα χρειαζόμαστε, αλλά αν είναι μόνα τους δεν αρκούν. Είναι και η άνωθεν σοφία. Αυτή τη σοφία χρειαζόμαστε και θα τη συναντήσουμε ψηλαφώντας τη ζωή του Αγίου Νικήτα, που θα μας έλεγε πως αν αναζητείτε σοφία μόνο από ανθρώπους δε θα τη βρείτε».

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας Αλέξανδρος, Κερκύρας Νεκτάριος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Ιερισσού Θεόκλητος, Πατρών Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης, Καισαριανής Δανιήλ, Βρεσθένης Θεόκλητος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Θεολόγος που στη σύντομη ομιλία του εξήρε την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και τόνισε πως όλοι μας έχουμε ανάγκη να ακούσουμε τα λόγια του. ο Μακαριώτατος, τέλος, δώρισε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα του Νέου έναν Σταυρό.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.