Στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής ευρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου, 16ης Απριλίου 2016, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄ με την ευκαιρίαν της αναγορεύσεώς του ως επιτίμου Διδάκτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Πανεπιστημιούπολιν Κομοτηνής έλαβε χώραν η τελετή αναγορεύσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου σε επίτιμον Διδάκτορα, συμφώνως προς την προβλεπομένην τάξιν, παρέστησαν δε οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, και ο οικείος Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι Πρυτανικές Αρχές, ο Γενικός Γραμματεύς Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Γενικός Διευθυντής του Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, των Διακστικών Αρχών, Συλλόγων και Φορέων, Καθηγηταί, Φοιτηταί, καθώς και πλήθος κόσμου.

Αρχικώς, ο Ελλογιμώτατος Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης προσεφώνησε καθηκόντως, μετά δε τον οποίον επηκολούθησε η προσφώνησις του Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Χατζοπούλου.

Ακολούθως παρουσιάσθη το έργον του τιμωμένου υπό του Αναπληρωτού Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Καθηγητού κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη.

Εν συνεχεία ανεγνώσθη το ψήφισμα της αναγορεύσεως και του Διδακτορικού Διπλώματος.

Μετά ταύτα ο Ελλογιμώτατος Πρύτανης επέδωσε στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον τον Β΄ τα διάσημα, ο δε Κοσμήτωρ την Μεμβράνην.

Επηκολούθησε η προσήκουσα ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄, ως εξής:

Αρχικώς ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε διά την προσγενομένην τιμήν εις τον πνευματικόν χώρον του Πανεπιστημίου, όπου συνεορτάζει την τιμητικήν διάκρισιν και δέχεται την αγάπην όλων.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε εις το θέμα που εν συντομία ανέπτυξε και ήταν: «Η Συμβολή του Ιερού Κλήρου στον αγώνα του 1821», σημειώσας τους τρεις βασικού λόγους που οδήγησαν εις την επιλογήν του θέματος.

Πρώτον, το γεγονός ότι η τελετή θα συνέπιπτε χρονικά με την επέτειον της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Δεύτερον, το γεγονός ότι υπάρχουν φαινόμενα ερμηνείας της ιστορίας με απόλυτον τρόπον, ότι δηλαδή ο αγώνας για την αναδημιουργία, την απελευθέρωσι, και οι αλήθειες περί αυτών επιδέχονται υπονομεύσεις, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ελευθερία στηρίχτηκε σε ξένους. Όμως η ουσία είναι ότι η ελευθερία βγήκε από τα κόκκαλα τα ιερά των Ελλήνων. Ο Μακαριώτατος ενεθυμήθη τα μαθητικά του χρόνια, όταν στις αίθουσες διδασκαλίας υπήρχαν οι φωτογραφίες των ηρώων του αγώνος, ενώ σήμερα απουσιάζουν ή ακούγονται φωνές ότι τάχα αν δεν υπήρχε ο Διαφωτισμός η Επανάσταση δε θα είχε αυτή την έκβασι. Η αλήθεια είναι, συνεχίζει ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ότι δεχτήκαμε τη συμπαράστασι των ξένων, αλλά ο αγώνας είχε τη δική του μορφή.

Τρίτον, δεν μπορούμε να κρίνουμε το παρελθόν με το πνεύμα του σήμερα.

Η Επανάσταση αποτελεί σταθμό της ιστορικής πορείας. Η Ελλάς συνετάφη αλλά και ανέστη, όπως και ο Θεάνθρωπος Κύριος. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αποτελεί σύμβολον ενώσεως και κέντρον πνευματικής περισυλλογής.

Η Εκκλησία πέρα από τα πνευματικά αναλαμβάνει και κοσμικά καθήκοντα. Η Εκκλησία συνιστά στοιχείο της εθνικής ταυτότητος, αλλά αποτελεί και υπερασπιστικό τείχος που αναζωογόνησε την παράδοση και ενίσχυσε το εθνικό όραμα. Η Ελληνική ψυχή και η Εκκλησία ζυμώθηκαν μαζί. Ο ιερός Κλήρος πρωτοστατεί στον αγώνα, η δε Εκκλησία φύλαξε τα γράμματα και τη γλώσσα (αν και πολλοί λένε πολλά εναντίον αυτού – σημείωσε ο Μακαριώτατος). Ο ρόλος των ιερών Μονών εξίσου σημαντικός, π.χ. στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου όλοι οι Μοναχοί είναι μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Οι ιερές Μονές είναι προπύργια της Επαναστάσεως, τόποι ανεφοδιασμού και περιθάλψεως. Μορφές του αγώνος ανεδείχθησαν εκκλησιαστικοί άνδραι ως ο Σαλώνων Ησαίας, ο Ρωγών Ιωσήφ, ο Αθανάσιος Διάκος και άλλοι, ο Βρεσθένης Θεοδώρητος και ο Ταλαντίου και μετέπειτα Αθηνών, ενώ στα θύματα συγκαταλλέγεται και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η προσφορά του ιερού Κλήρου είναι ισότιμη και ισοβαρής με αυτής των αγωνιστών, η δε Εκκλησία αποτελεί διαχρονικά τη διακονική κιβωτό του Ελληνισμού.

Μετά την ομιλίαν του τιμωμένου η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής απέδωσε επικαίρους ύμνους.

1704arx (1).jpg

1704arx (2).jpg

1704arx (3).jpg

1704arx (4).jpg

1704arx (5).jpg

1704arx (6).jpg

1704arx (7).jpg

1704arx (8).jpg

1704arx (9).jpg

1704arx (10).jpg

1704arx (11).jpg

1704arx (12).jpg

1704arx (13).jpg

1704arx (14).jpg

1704arx (15).jpg

1704arx (16).jpg

1704arx (17).jpg

1704arx (18).jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.