Εκατοντάδες πιστών παρά το οξυμένο κλίμα που δημιούργησε η Μητρόπολη Χίου εγείροντας νόμιμα δικαιώματα επί της Μονής Αγίων Πατέρων πριν ταφεί το σκήνωμα του Ηγουμένου, αποχαιρέτησαν το μεσημέρι του Σαββάτου τον Μακαριστό γέροντα Αμβρόσιο. Φίλοι και γνωστοί, ορθόδοξοι πιστοί και ιερείς τόσο του νέου όσο και του παλαιού ημερολογίου απέτισαν φόρο τιμής στον γέροντά τους, τον γέροντα Αμβρόσιο που έτυχε ευρείας αποδοχής από το ποίμνιο του νησιού.

Στην κατάμεστη από κόσμο Σκήτη των Αγίων Πατέρων το κλίμα ήταν ήδη βαρύ από την Παρασκευή, με κύριο θέμα συζήτησης τον τρόπο με τον οποίο ο Μητροπολίτης Μάρκος θέλησε να εγείρει ζητήματα κυριότητας επί του Μοναστηριού που 91 χρόνια ανήκει στην Εκκλησία των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Παρά τις διαφωνίες των προηγούμενων ημερών δεν ήταν λίγοι οι ιερείς της Μητρόπολης Χίου που παρακολούθησαν την Εξόδιο Ακολουθία συνοδεύοντας τον μακαριστό Αμβρόσιο στην τελευταία του κατοικία.

Καρφιά Χρυσοστόμου κατά Μάρκου

Την πικρία του για τη στάση της Μητρόπολης Χίου και προσωπικά του Μητροπολίτη Μάρκου εξέφρασε στον επικήδειο λόγο ο Μητροπολίτης ΓΟΧ Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος.

«Ο Ηγούμενος Αμβρόσιος παρά την ευρεία αποδοχή αμφισβητήθηκε από πολλούς ρασοφόρους που μέχρι χθες δεν δέχονταν την ιερατική του ιδιότητα και τον αποκαλούσαν με το κοσμικό του όνομα, Αγγελή. Όλοι με ρωτούν τι γίνεται την επόμενη ημέρα. Η απάντηση είναι μία το Μοναστήρι συνεχίζει κανονικά την ιστορία του και τη ζωντανή του παράδοση.

Η ψυχή του γέροντα από τη μία χαίρεται που από τη μία όλοι εμείς προσευχόμαστε για την ανάπαυσή του αλλά από την άλλη λυπάται. Διότι δίπλα στο Χριστό μας υπήρξε ένας Ιούδας, δίπλα στον Λεωνίδα υπήρξε ένας εφιάλτης και δυστυχώς δίπλα στον Αμβρόσιο υπήρξαν κάποιοι παρόμοιοι. Ο Αμβρόσιος βλέπει την προδοσία που έκαμαν στη μνήμη του από την ημέρα εκοιμήθη.

Ο γέροντας Αμβρόσιος θλίβεται βλέποντας αυτούς που 91 χρόνια ήταν απόντες και σήμερα δήθεν ενδιαφέρονται για το μοναστήρι. Πολλοί βέβαια αγάπησαν την προδοσία, τον προδότη όμως κανένας», δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χρυσόστομος επιθυμία του γέροντα Αμβρόσιου ήταν η άμεση αντικατάστασή του λόγω προβλημάτων υγείας. Δυστυχώς όπως είπε ο Μητροπολίτης Αττικής, αυτό δεν κατέστη δυνατό διότι έλειπα στην Αμερική. Όμως από αύριο ο Μοναχός Λεόντιος που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο μοναστήρι, ο γέροντας Νεκτάριος, ο μοναχός Ευθύμιος, και ο μοναχός Αθανάσιος μαζί με έναν δόκιμο καλόγερο θα αποτελούν τη νέα αδελφότητα της Μονής.

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών

Βασιζόμενη στο ρεπορτάζ του Politischios.gr η Ιερά Σύνοδος των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί το Υπ. Δικαιοσύνης αλλά και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να λάβει θέση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι τρομακτικό να διαπιστώνει κάποιος πως εν έτει 2015 δικαστικές και αστυνομικές αρχές δημοκρατικής χώρα, μέλους της Ευρωπαικής Ενώσεως, ενεργούν κατ’ εντολήν του οικείου Μητροπολίτου της κρατικής Εκκλησίας, εις βάρος θρησκευτικής μειονότητος.

Πριν καν το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιμανδρίτου κυρού Αμβροσίου αναπαυθή στην χιακή γη ο κ. Μάρκος με πρόσχημα δήθεν την διαφύλαξη πολιτιστικών θησαυρών του νησιού, όπως γράφουν τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ζήτησε από τις δικαστικές αρχές την σφράγιση των εγκαταστάσεων της Ι.Μονής.

Διερωτώμεθα, πάνω σε ποιά νομική βάση κινήθηκαν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές που σφράγισαν τους χώρους της Μονής επιχειρώντας μάλιστα να σφραγίσουν ακόμη και το Ιερό Βήμα του καθολικού της; Με ποιά αρμοδιότητα ο Μητροπολίτης της κρατικής Εκκλησίας ζήτησε και κέρδισε την συνδρομή των Αρχών σε μια Ιερά Μονή η οποία εδώ και έναν αιώνα ανήκει στην Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών;

Γιά μια ακόμη φορά οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, βλέπουμε το ελληνικό Κράτος όχι μόνο να παραμένει θεατής αλλά να είναι ενεργός παράγων στην καταπάτηση των θρησκευτικών μας ελευθεριών. Την στιγμή που η τοπική εκκλησιαστική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου εκκλησιαστικού ανδρός, την ώρα που το σκήνωμα του παραμένει άταφο, επιχειρείται η αρπαγή της Ιεράς Μονής από τον κρατικό Μητροπολίτη που ανερυθρίαστα προκαλεί το κοινό αίσθημα… επειδή απλά μπορεί!

Καλούμε τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης αλλά και την κα. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παρέμβουν άμεσα ώστε να αποκατασταθεί η έννομη τάξη.

Ως πότε οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄κατηγορίας; Μήπως πρέπει να γίνουμε Μουσουλμάνοι για να κερδίσουμε δικαίωμα στην άσκηση των θρησκευτικών μας ελευθεριών;».

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.