Σωτήρης Σταθόπουλος. Η δύναμη του ράσου και η επιρροή του στην κοινωνία αλλά και στο πολιτικό σύστημα συνεχίζει να παραμένει αναλλοίωτη ακόμα και όταν στην κυβέρνηση είναι ένα κόμμα της Αριστεράς.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο την περασμένη Τρίτη προκάλεσε ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τον Πάνο Σκουρλέτη να ακολουθεί τον Νίκο Φίλη και να εξαπολύει βολές εναντίον του κ. Ιερώνυμου.

Το παρασκήνιο της επίθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου υπήρξε μεγαλύτερη ενόχληση από ότι στην Αρχιεπισκοπή. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν πως ο υπουργός Εσωτερικών με την επίθεση του στον Αρχιεπίσκοπο, επιχειρεί να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα με φόντο την πώληση της ΔΕΗ για την οποία αντιδρά. Οι ίδιες πηγές δικαιολογούν αυτή την άποψη λέγοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις προκαλούν τις αντιδράσεις στο στρατόπεδο του κυβερνητικού εταίρου, που τόσο έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να περάσει τα σκληρά μέτρα που έρχονται. Άλλωστε οι «ιεροί» δεσμοί του Αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο επιβεβαιώθηκαν με την απομάκρυνση Φίλη από την κυβέρνηση, ενώ οι επιθέσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Άγιο Φως απαντήθηκαν στο ίδιο έντονο ύφος από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια σε ανώτατο επίπεδο.

Σε ανοιχτή γραμμή ο Αρχιεπίσκοπος με Τσίπρα και Καμμένο

Στην Αρχιεπισκοπή η επίθεση Σκουρλέτη δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «TheToc», ο κ. Ιερώνυμος έχει συμφωνήσει στις συναντήσεις που είχε στο πρόσφατο παρελθόν τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, τα όποια προβλήματα δημιουργούνται στις μεταξύ τους σχέσεις να λύνονται σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος που είναι ήπιων τόνων έδωσε εντολή στον στενό του συνεργάτη Χάρη Κονιδάρη να απαντήσει στον υπουργό Εσωτερικών και να κλείσει εκεί το ζήτημα. Επικοινωνία με το Μαξίμου δεν υπήρξε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει αν συνεχιστούν οι επιθέσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Πιο κοντά με τον Κυριάκο

Παραδοσιακά οι σχέσεις της εκκλησίας με την κεντροδεξιά παράταξη είναι ιδιαιτέρως ισχυρές σε βαθμό που αρκετές φορές, τα ράσα επέβαλαν την πολιτική γραμμή όπως με το ζήτημα των ταυτοτήτων, αλλά και υποψηφίους όπως συνέβη στην περίπτωση Τζανέτακου που πολεμήθηκε από την εκκλησία και τελικά δεν εξελέγη «υπερνομαρχης».

Ωστόσο ο κ. Ιερώνυμος ακολούθησε ένα διαφορετικό δρόμο από εκείνον που είχαν επιλέξει οι προκάτοχοι του και εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αρχιεπίσκοπος πίστεψε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και θα συνεχίσει το έργο της εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και το 50% των εσόδων θα πήγαινε στο κράτος. Δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ζήτημα αξιοπιστίας, παρά τις διαβεβαιώσεις που παίρνει κατά καιρούς ο κ. Ιερώνυμος από τον Πάνο Καμμένο που επιχειρεί και αυτός να εκμεταλλευτεί κομματικά τις σχέσεις του με την εκκλησία.

Οι δημόσιες δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του Αρχιεπισκόπου την προηγούμενη Τρίτη, έφεραν ικανοποίηση στους κόλπους της εκκλησίας και προκάλεσαν εκνευρισμό στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Ιερώνυμος έχει έρθει πιο κοντά πλέον με τον πρόεδρο της ΝΔ όποιος έχει και ένα ισχυρό αβαντάζ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα υποσχέθηκε δεν είναι αντίθετα με τις αρχές της παράταξης της οποίας ηγείται. Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ιδιαιτέρως σημαντική αν συνυπολογίσει κανείς ότι στις εκλογές του 2015 οι κληρικοί σε μεγάλο βαθμό είχαν γυρίσει την πλάτη τους στη ΝΔ λόγω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα του Αρχιεπισκόπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να μεταφερθεί και στην συνεδρίαση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.