Για είκοσι χρόνια έζησα στη Λίμα του Περού. Εκείνη την περίοδο ιδρύθηκε εκεί ρωσική ενορία. Ο διάκονός μας, ο αείμνηστος Eugene Nikolaevich Dolmatev, μου διηγήθηκε ένα θαύμα που συνέβη με τη μεσολάβηση του Αγίου Νικολάου.

Συνέβη στη Σιβηρία. Ο Λευκός Στρατός υπό τον Κολτσάκ υποχωρούσε. Ο Ευγένιος Νικολάεβιτς, παρά το σοβαρό τραύμα που υπέστη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε στις δυνάμεις του Κολτσάκ στο βαθμό του πρώτου υπολοχαγού. Ήταν ένας σκληρός χειμώνας.

Μπαίνοντας σε ένα χωριό, οι παρτιζάνοι άρπαξαν έναν χωρικό που ήταν ύποπτος για συνεργασία με τους Κόκκινους. Αποφασίστηκε να τον εκτελέσουν. Ο Ευγένιος Νικολάεβιτς διέταξε να κλείσουν τον κρατούμενο.

Εκείνο το βράδυ, καθώς ο υπολοχαγός καθόταν μόνος και έγραφε την κατηγορία, ακούστηκε ένα χτύπημα στην πόρτα. Το άνοιξε και μπήκε μέσα ένας γέρος που φορούσε σκούφια, σαν αυτά που φορούσαν οι μοναχοί, και ένα παλιό ράσο. «Κύριε αξιωματικό», είπε, «έχετε έναν συλληφθεί αγρότη εδώ. Μην τον σκοτώσεις. Είναι αθώος.”

“Και ποιος είσαι εσύ?” ρώτησε ο Ευγένιος Νικολάεβιτς.

«Είμαι ο πρεσβύτερος της τοπικής εκκλησίας, ο π. Νικόλαος», απάντησε ο γέρος και έφυγε.

Ο Ευγένιος Νικολάεβιτς το σκέφτηκε και αποφάσισε να απελευθερώσει τον κρατούμενο. Νωρίς το πρωί διέταξε να δεσμεύσουν ένα έλκηθρο, έβαλε τον κρατούμενο μέσα, πήρε λίγο ψωμί και είπε στους συνοδούς: «Θα τον πυροβολήσω». Μια φορά στο δάσος έλυσε τον κρατούμενο, του έδωσε το ψωμί και είπε: «Μέσα στο δάσος μαζί σου και μην ξαναπεράσεις το μονοπάτι μας!»

Επιστρέφοντας στο χωριό, ο Eugene Nikolacyich πήγε στην εκκλησία. Ήταν κλειδωμένο. Ρώτησε έναν χωρικό που περνούσε: «Πού βρίσκεται ο π. Νικόλαος ζωντανά; … «Οι Κόκκινοι τον πυροβόλησαν πριν από πολύ καιρό», ήρθε η απάντηση.

Ο Ευγένιος Νικολάεβιτς ξαφνιάστηκε, αλλά αποφάσισε να κοιτάξει γύρω από την εκκλησία ούτως ή άλλως. Κάποιος του ξεκλείδωσε την πόρτα και μπήκε μέσα. Ξαφνικά είδε στα δεξιά μια εικόνα του Αγίου Νικολάου και τον αναγνώρισε αμέσως ως τον νυχτερινό του επισκέπτη. στην εικόνα εικονιζόταν ο θαυματουργός ιεράρχης να φορά τα ίδια σκούφια.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.