Ο άγιος Μητροφάνης ήταν αληθινός πατέρας για όλο το ποίμνιό του, τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους λαϊκούς. Όμως πιο πολύ ο άγιος Μητροφάνης αγαπούσε τους φτωχούς.

Ένας από τους βιογράφους του λέει:

“ένας από τους πιο βασικούς κανόνες που ακολουθούσε στη ζωή του ο άγιος ιεράρχης ήταν να δίνει όλα που είχε αποκτήσει πρώτα στον Θεό, που είναι η αιτία όλων των αγαθών και δεύτερο στον πλησίον, σ’ αυτόν που δεν έχει τίποτα”.

Οι περιηγήσεις του αγίου ιεράρχη στην επαρχία του ήταν για τους ανήμπορους ανθρώπους πραγματική γιορτή. Ξεκινώντας για το ταξίδι ο άγιος Μητροφάνης έπαιρνε μαζί του αρκετά λεφτά από το ταμείο της μητρόπολης τα οποία μοίραζε στους φτωχούς, τους φυλακισμένους και σ’ όλους όσοι είχαν ανάγκη σε κάθε πόλη ή χωριό που επισκεπτόταν.

Ακόμα περισσότερες ευεργεσίες δέχονταν από τον άγιο Μητροφάνη οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης του Βορόνεζ.

“Το σπίτι του ιεράρχη, λέει ο βιογράφος του, ήταν αληθινό καταφύγιο για όλους, για τους ξένους, ξενώνας, για τους αρρώστους, θεραπευτήριο, για τους φτωχούς και τους ανήμπορους, ένα μέρος όπου αυτοί οι άνθρωποι έβρισκαν ανακούφιση από τους πόνους τους”.

Ακόμα και τα δικά του ρούχα έδινε στους φτωχούς ο άγιος Μητροφάνης.

Από το βιβλίο “Αποκαλυπτικό υπόμνημα του Νικολάου Μοτοβίλωφ και ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ”, έκδοση Ορθόδοξος Κυψέλη – Διακόνημα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.