Ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας για την πρόσφατη Αγιοκατάταξη στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο, του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ο οποίος είχε διατελέσει πνευματικός του Σχολείου.

Στην Ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Χαρμόσυνα ήχησε η καμπάνα του παρεκκλησίου του Αγίου Στυλιανού της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, αγαλλόμενη, την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022, το μεσημέρι! Ποιο ήταν το ευφρόσυνο άγγελμα το οποίο μηνούσε σε καθηγητές και μαθητές της, σε συγχορδία με τις καμπάνες και τα τάλαντα πασών των του Θεού Μονών και Εκκλησιών στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος; Ήταν η είδηση για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Βησσαρίωνος, καυχήματος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, την οποία γνωστοποίησε ο Μητροπολίτης μας κ. Συμεών την Τρίτη το μεσημέρι, κατόπιν ενημέρωσής του από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο! Η αγιοκατάταξη του Γέροντος Βησσαρίωνος ήταν ένα άγγελμα το οποίο ευλαβώς περίμενε τα τελευταία χρόνια να ακούσει ο πιστός λαός στη Φθιώτιδα, την Ελλάδα, τον κόσμο ολόκληρο. Αυτή ήταν, λοιπόν, η είδηση η οποία δόνησε καμπάνες αλλά και καρδιές πριν από λίγες ημέρες και συγκίνησε ιδιαίτερα την σχολική κοινότητα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας».

Ακολουθεί ολόκληρη η Ανακοίνωση:

Χαρμόσυνα ήχησε η καμπάνα του παρεκκλησίου του Αγίου Στυλιανού της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, αγαλλόμενη, την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022, το μεσημέρι! Ποιο ήταν το ευφρόσυνο άγγελμα το οποίο μηνούσε σε καθηγητές και μαθητές της, σε συγχορδία με τις καμπάνες και τα τάλαντα πασών των του Θεού Μονών και Εκκλησιών στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος; Ήταν η είδηση για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Βησσαρίωνος, καυχήματος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, την οποία γνωστοποίησε ο Μητροπολίτης μας κ. Συμεών την Τρίτη το μεσημέρι, κατόπιν ενημέρωσής του από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο! Η αγιοκατάταξη του Γέροντος Βησσαρίωνος ήταν ένα άγγελμα το οποίο ευλαβώς περίμενε τα τελευταία χρόνια να ακούσει ο πιστός λαός στη Φθιώτιδα, την Ελλάδα, τον κόσμο ολόκληρο. Αυτή ήταν, λοιπόν, η είδηση η οποία δόνησε καμπάνες αλλά και καρδιές πριν από λίγες ημέρες και συγκίνησε ιδιαίτερα την σχολική κοινότητα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας.

Και αυτό διότι ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, υπήρξε, επί πολλά χρόνια, πνευματικός των μαθητών της εκατόχρονης Σχολής μας! Υπήρξε ακλόνητη βακτηρία και στήριγμα, υπήρξε ιλαρός αρωγός και συμπαραστάτης μαθητών,οι περισσότεροι των οποίων ζούσαν μακριά από τους δικούςτους, προερχόμενοι συχνότατα από οικογένειες φτωχές, πολυμελείς, δυσκολεμένες, βασανισμένες.Αψευδείς μάρτυρες οι δεκάδες, εκατοντάδες απόφοιτοί μαςοι οποίοι τον έζησαν από κοντά. Είναι πολύ χαρακτηριστικά όσα αναφέρει σχετικά ο μακαριστός Δαμασκηνός Ζαχαράκης, μιλώντας για τα χρόνια της μαθητείας του στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας: «Το έτος 1965 πήγα από ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας στη Λαμία, για να μάθω γράμματα στην Εκκλησιαστική Σχολή της. Ήθελα από μικρός να γίνω παπάς. Εκεί στη Σχολή,ήρχετο, κυρίως κατά τας περιόδους των νηστειών, ο π. Βησσαρίων, ένας απλός, χαμογελαστός κληρικός, ο παππούλης μας, όπως τον λέγαμε, και μας εξομολογούσε. Ένα Γραφείο της Σχολής ήταν το εξομολογητήριο και εκεί μπαίναμε όσοι θέλαμε να πούμε τις όποιες αμαρτίες μας και να ακούσουμε τις συμβουλές του. Τελειώνοντας,του φιλούσαμε το χέρι, μέσα στο οποίο κρατούσε πάντα ένα μικρό φίλευμα για τον καθένα μας. Χρόνια δύσκολα, γεμάτα φτώχεια και στερήσεις. Τον ρώτησα κάποτε από πού είναι και μου είπε απ’ τη Μονή Αγάθωνος. Με κάλεσε μάλιστα ένα Σαββατοκύριακο να ανέβω στο Μοναστήρι. Έτσι ανέβηκα για πρώτη φορά στην Μονή του Οσίου Αγάθωνα». Οι γνωρίζοντες τα της Σχολής μας αναγνωρίζουν, ασφαλώς, στο πρόσωπο του μακαριστού Δαμασκηνού, τον μαθητή της Σχολής μας, τον καθηγητή της επί τριακονταετίανόλην, τον Ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος, τον βιογράφοτου Οσίου Βησσαρίωνος. Επί δεκαετίες, λοιπόν, ο Άγιος υπήρξε παρηγορίακαι καύχημα των μαθητών της Σχολής μας, στηρίζοντας, συμβουλεύοντας και εξομολογώντας τους έχοντας διάθεσιν και ὦταἀκούειν, ὑπάρχωνἰατρός κατάπνεῦμαἐντῇζωῇ.Οι μαθητές μας οι έχοντες διάθεσιν μαθητείας, λοιπόν, μπορούσαν, και μπορούν ακόμη περισσότερο σήμερα, να αντλήσουν άφθονα παραδείγματα ζωής από τον βίο του Οσίου, εφ’ όσον αυτός ανεδείχθη πόλις ἐπάνωὄρουςκειμένη. Η ακλόνητη πίστη του, η ταπείνωσή του, η ιλαρότητά του, η ευαισθησία του, η αγάπη του για τον άνθρωπο, η αγάπη του για την πατρίδα, η θυσιαστική διακονία του, είθε να αποτελούν οδοδείκτες ζωής όχι μόνον για όσους ακολουθήσουν τον σταυρικό δρόμο της ιερωσύνης ή της μοναχικής ζωής, αλλά για όλους ανεξαιρέτως, ασχέτως της οδού που θα επιλέξουν στον βίο τους.

Σεμνύνεται η εκατόχρονη Σχολή Λαμίας, αγάλλεται επί τω αγγέλματι της αγιοκατατάξεώς του! Είναι βέβαιη ότι έχει ακόμη ένανάνθρωπο δικό της στον ουρανό, ἀφανίζοντατῶνκακοτρόπωντήνμῆνιν, μέλος τηςχορείας των Αγίων, τον οποίο μπορεί να επικαλείται, να παρακαλεί, εκζητώντας την βοήθειά του, την προστασία του από πάσης επιβουλής, την ακοίμητη παρουσία και μεσιτεία του υπέρ σύμπασας της σχολικής της κοινότητος, ιδιαιτέρως κατά τις κομβικές στιγμές τις οποίες σήμερα διέρχεται, μαζί με όλα τα Εκκλησιαστικά Σχολεία της πατρίδας μας.Γνωρίζει άριστα η «Μάνα», όπως αποκαλούσε την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας ο μακαριστός Δαμασκηνός, ότι τα παιδιά της τον έχουν ανάγκη, τον χρειάζονται ως ασπίδα για να καλυφθούν από τάπεπυρωμένα βέλη τοῦ πονηρού τά καθ’ αυτών δολίως κινούμενα, στην δύσκολη εποχή μας, κατά την οποία πανταχόθεν, ακόμη και από εκεί που δεν θα περίμενε κανείς, βάλλονται οι άνθρωποι και ιδίως οι νέοι.

Όλα τα προεκτεθέντα είναι που οδήγησαν τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου μας, σε συνέχεια σχετικής προ τριετίας πρόσκλησηςτης Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ για επέκταση και στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της χώρας, του θεσμούονοματοδοσίαςσχολείων που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,να προτείνει,σε συνεδρίασή του της 20ής Ιουνίου 2022, όπως η Σχολή μας ονομασθεί «Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας “Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης”».

Ευχόμαστε, μεσιτείαις των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και κραταιών προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και της εκατόχρονης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, αλλά, πλέον, μεσιτείαιςκαι του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ακοιμήτου φρουρού και ιλαρού συμπαραστάτου καθηγητών, μαθητών, προσωπικού και αποφοίτων της, η Σχολή μας να συνεχίσει κατά Θεόν την ανηφορική πορεία της και κατά τον δεύτερο αιώνα λειτουργίας της, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας του Χριστού, επ’ αγαθώ της πατρίδας μας, επ’ αγαθώ της οικουμένης!

Γένοιτο!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.