Τ’ αποφθέγματα των Γερόντων της Μονής των Σπηλαίων του Πσκοφ: Του Ιωάννη (Κρεστιάνκιν), του Ναθαναήλ (Ποσπέλοβ) και του Αλυπίου (Βόρονοβ). 17.

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης (Κρεστιάνκιν): «Ο Θεός μάς έδωσε εντολή ν’ αγαπάμε του ανθρώπους, τους πλησίους μας. Το ν’ ανησυχούμε αν αυτοί αγαπάνε εμάς, δεν χρειάζεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να τους αγαπήσουμε εμείς. Παιδάκια μου! Να βιάζεστε να κάνετε τα καλά έργα! Μην είστε φειδωλοί ως προς τα καλά! Αυτά θα είναι ο προπομπός μας στην αιώνια ζωή και θα μας συναντήσουν εκεί, όταν αφήσουμε τη γη».

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης (Κρεστιάνκιν): «Η ίδια ζωή μάς διδάσκει πώς να ζήσουμε. Και δεν γίνεται να έχουμε πάντα ομαλό δρόμο, γιατί μόνο ο δρόμος του σταυρού μάς οδηγεί στη χαρά της επικοινωνίας με τον Θεό, με την προϋπόθεση, όμως, ότι κουβαλάμε τον σταυρό μας χωρίς παράπονα, ζητώντας βοήθεια από τον Θεό. Και ο αγώνας κατά των παθών μας είναι έργο όλης της ζωής μας. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα μαθαίνουμε να βλέπουμε την ακραία αδυναμία και την ατέλειά μας και, ταυτόχρονα, τη μεγάλη δύναμη του Θεού, η οποία είναι ικανή να μας απελευθερώσει από τις αμαρτίες και τα πάθη μόνο με μία κίνηση».

Αρχιμανδρίτης Αλύπιος (Βόρονοβ): «Μητέρες της θλίψης, να προσεύχεστε για τα παιδιά σας! Μην αποκαλείτε τα παιδιά σας αποστάτες από τον Θεό, αλλά να προσεύχεστε στην Παναγία, για να τα φέρει στον δρόμο της σωτηρίας, προσευχόμενη στον Γιο της για τα πλανεμένα παιδιά σας. Να Της προσεύχεστε συνέχεια με ζήλο και με αγάπη και Αυτή θα πραγματοποιήσει την επιθυμία σας».

Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ (Ποσπέλοβ): «Αφαίρεσε την ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον εαυτό σου και τότε θα μπορέσεις να απαλλαγείς από την έννοια της προβολής. Να θυμάσαι ότι η δούλη του Θεού πρέπει να είναι ήσυχη, σεμνή και φιλική… Για τα καλά έργα χρειάζονται κόπος και πόνος. Αν δεν υπάρχει αγώνας, δεν θα υπάρχει και ο στέφανος της νίκης».

ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.