Ο άνθρωπος καθώς πεθάνει η ψυχή του πηγαίνοντας για τον ουρανό, θα περάσει 23 τελώνια της ψυχής από τα οποία θα εξετάζεταιεξετάζετε η ψυχή για ένα συγκεκριμένο αμάρτημα.

Αν περάσει από όλα τα τελώνια χωρίς να έχει υποπέσει η ψυχή σε κανένα αμάρτημα τότε θα περάσει την πύλη του Παραδείσου ειδάλλως θα πέσει στον άχαρο Άδη.

το τελωνιο της κακολογιας
το τελωνιο της υβρης
το τελωνιο του φθονου
το τελωνιο του ψεματος
το τελωνιο του θυμου και της οργης
το τελωνιο της υπερηφανιας
το τελωνιο της βλασφημιας
το τελωνιο της φλυαριας και της ανοησιας
το τελωνιο του τοκου και του δολου
το τελωνιο της τεμπελιας και του υπνου
το τελωνιο της φιλαργυριας
το τελωνιο της μεθης
13. το τελωνιο της μνησικακιας
14. το τελωνιοτης μαγειας και της μαντειας
15. το τελωνειο της λαιμαργιας
16. το τελωνειο της ειδωλολατρειας
17. το τελωνειο της ομοφυλοφιλιας
18. το τελωνειο της φιλαρεσκειας
19. το τελωνιο της μοιχειας
20. το τελωνειο του φονου
21. το τελωνιο της κλεψιας
22. το τελωνιο της πορνειας
23. το τελωνιο της ασπλαχνιας
Αναλυτικά τα 23 τελώνια της ψυχής
1. Το τελώνιο της καταλαλιάς
Εδώ υπάρχει μια σύναξις μαύρων, λυσσόντας σαν σκύλοι ζητάνε να σε αρπάξουν από τα χέρια των Αγγέλων. Σου φανερώνουν όσους κατέκρινες στη ζωή σου και όχι μόνο τ’ αληθινά αλλά σε συκοφαντούν και λένε πολλά ψέματα εναντίων σου. Οι δε Άγγελοι αν όντως εισαι δεν έχεις κάνει όλα αυτά, πετώντας τις πτέρυγες τους ανεβαίναμεν στον ουρανό.

2. Τελώνιο της ύβρεως
Και ανεβαίνοντας συναντάς το τελώνιο της ύβρεως, όπου εδώ σε δικάζουν για τις ύβρεις που έχεις πει στην εν κόσμο ζωή.

3. Τελώνιον του φθόνου
Στο τελώνιο του φθόνου, δικάζετε η ψυχή για όσους έχεις φθονήσει.

4. Τελώνιον του ψεύδους
Στο τελώνιο του ψεύδους όπου εκεί πολύ πλήθος δαιμόνων με άσχημα πρόσωπα τρέχουν κατ’ απάνω στην ψυχή, κραυγάζοντας και λυσσόντας φέρνουν πολλές αποδείξεις, και έχουν γραμμένα πολλές ανόητες λέξεις που λέει η ψυχή από την παιδική ηλικία μέχρι και τα πρόσωπα που τα έλεγε και ζητάνε απολογία από τους Αγγέλους.

5. Το τελώνιο του θυμού και της οργής
Παραπάνω στο τελώνιο του θυμού και της οργής, όπου εκεί πλήθος μαύρων λυσσόντας σαν σκύλλοι δαγκώνουν ο ένας τον άλλον και κατατρώγοντε αναμεταξύ τους και σαν αγριόχοιροι ορμόντας εναντίων στην ψυχή, έκαμναν τα σχήματα και τα καμώματα που έκανα όταν θυμονόμουν και όταν εκρατούσα έχθρα και μνησικάκουν με κανένα.

6. Τελώνιον υπερηφάνειας
Και ανεβαίνοντας πάντα τη με συνοδεία Αγγέλων στο τελώνιο της υπερηφάνειας οι δαίμονες ψάχνουν πολλές στιγμές υπερηφάνειας που έζησε η ψυχή.

7. Τελώνιον της βλασφημίας
Και ανεβαίνοντας στο τελώνιο της βλασφημίας, όπου οι δαίμονες τρέχουν κατ’ απάνω τρίζοντας τα δόντια και βλασφημούντες, και φέρουν μπροστά οτι βλασφημία έχει πει η ψυχή από τη νεότητα μου.

8. Τελώνιον της φλυαρίας και αστειολογίας
Και ανεβαίνοντας φθάνοντας στο τελώνιον της αστειολογίας και φλυαρίας δαίμονες ζητούν να δώσει απολογίαν η ψυχή για τα αισχρόλογα, τις αστειολογίες και άσεμνα τραγούδια που έλεγε από τη νεότητα.

9. Τελώνιον του τόκου και δόλου
Και ανεβαίνοντας στο τελώνιο του τόκου και του δόλου που εξετάζει τους τοκογλύφους και δόλιους.

10. Τελώνιον της οκνηρίας και του ύπνου
Και ανεβαίνοντας στο τελώνιο της οκνηρίας όπου οι δαίμονες με εξετάζουν αν κοιμώταν πολύ και βαριόταν η ψυχή να σηκωθεί να προσευχηθώ ή να πάει στην εκκλησία ή αν μπορούσε να κάνει κανένα καλό και αμελούσε.

11. Τελώνιον της φιλαργυρίας
Και ανεβαίνοντας στο τελώνιο της φυλαργυρίας στο οποίο υπήρχει πολύ σκοτάδι και ομίχλη, και δαίμοντες εξετάζουν αν ήταν η χυψή φιλάργυρη.

12. Τελώνιον της μέθης
Και ανεβαίνοντας στο τελώνιο της μέθης, οι δαίμονες σαν λύκοι αρπακτικοί, εξετάζουν το κρασί που ήπια σ’ όλη μου της τη ζωή η ψυχή· και κατηγορούν οτι στο τάδε σπίτι ήπιε τόσα ποτήρια, στον τάδε γάμο εμέθυσε και όσα έλεγαν είναι αληθινά.

13. Τελώνιον της μνησικακίας
Και ανεβαίνοντας στο τελώνιο της μνησικακίας όπου εξετάζει αυτούς που έχουν έχθρα, και δεν συγχωρούν τους αδελφούς τους. Οι δαίμονες ορμάνε κατ’ απάνω στην ψυχή και εξετάζουν τα κατάστιχα τους, να βρούν κανένα πταίσιμο να αρπάξουν την ψυχή.

14. Τελώνιον της μαγείας και γοητείας
Ανεβαίνοντας στο τελώνιο της μαγείας και γοητείας. Εδώ οι δαίμονες είναι σαν άγρια ζώα, άλλοι είχουν μορφή σκύλλου, άλλοι σαν βόδια, άλλοι σαν φίδια, με άσχημη μορφή, αλλά με θείαν χάρην όταν σε εξετάζουν και δεν βρουνν τίποτα συνεχίζεις την πορεία σου με τους Αγγέλους.

15. Τελώνιον της γαστριμαργίας και πολυφαγίας
Στο τελώνιο της γαστριμαργίας και πολυφαγίας, όπου οι δαίμονες είναι πολύ χονδροί σαν τους χοίρους, δυνατοί και άγριοι, και τρέχουνκατ’ απάνω μου, γαυγίζοντας, και φανερώνουν τις πολυφαγίες που έκανε η ψυχή απο μικρήν ηλικία μέχρι που γέρασε, αν δεν νήστευα Τετάρτη και Παρασκευή μέχρι και τις 40στάς χωρίς εγκράτεια.

16. Τελώνιο της ειδωλολατρίας
Στο τελώνιο της ειδωλολατρίας και διαφόρων αιρέσεων.

17. Τελώνιον της αρσενοκοιτίας
Και ανεβαίνοντας στο τελώνιο της αρσενοκοιτίας όπου ο πρώτος αυτών καθόεται σαν φοβερός δράκωντας αλλάσωντας μορφές πότε σαν αγριόχοιρος, πότε σαν ποντικός, πότε σαν θηριόψαρο και τριγύρω αυτού βρώμα και ανυπόφορη δυσσωδία πλαγιάζει ασχημονώντας.

18. Τελώνιον των χρωματοπροσώπων

Στο τελώνιο το οποίον εξετάζει άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι καλλωπίζουν τα πρόσωπα τους με διάφορα χρώματα, και μυρωδικά και δεν ευχαριστούνται με το κάλλος που τους έδωσεν ο Θεός.

19. Τελώνιον της μοιχείας
Ανεβαίνοντας στο τελώνιο της μοιχείας το οποίον εξετάζει τους μοίχους και μοιχαλίδας, δηλαδή τους παντρεμένους οι οποίοι πηγαίνουν σε ξένες γυναίκες και μολύνουν το στεφάνι τους. Επίσης εδώ στο τελώνιον αυτό εξετάζονται και οι παρά φύσιν πράξαντες με τις γυναίκες τους.

20. Τελώνιον του φόνου και της εκτρώσεως
Και ανεβαίνοντας στους τελωνάρχες του φόνου οι οποίοι εξετάζουν τους φονιάδες, μέχρι και τις γυναίκες που αποβάλλουν από την κοιλία τους βρέφη και μέχρι και αυτούς που αποφεύγουν την τεκνογονία.

21. Τελώνιον της κλοπής
Και ανεβαίνοντας λίγο στο τελώνιο της κλοπής που εξετάζει τους κλέφτες και εξετάζουν οι δαίμονες μέχρι να μην βρούνε τίποτα για να αναχωρήσει η ψυχή ανεμπόδιστα.

22. Τελώνιον της πορνείας.
Και ανεβαίνοντας πολύ ψηλά στην θύρα του Ουρανού, όπου βρίσκεται το τελώνιο το οποίον εξετάζει τους πόρνους. Ο αρχηγός τους κάθετε σε υψηλό θρόνο και φοράει φόρεμα ραντισμένο με αφρούς και αίματα κάθε ακαθαρσίας πλυμμηρισμένον, το οποίον έγινε αυτό από τις ακαθαρσίες της πορνείας. Και ωρμάνε οι δαίμονες κατ’ απάνω στην ψυχή να κατηγορήσουν με πολλά ψέματα, και να αρπάξουν την ψυχή από τα χέρια των Αγγέλων και να την ρίψουν στον άχαρον Άδην. Οι δε Άγγελοι αντιλέγουν σ’ αυτούς αν η ψυχή είναι καθαρή, οτι αν είχε εξομολογηθεί η ψυχή στην εν κόσμο ζωή. Πολύ λίγοι περνούν από αυτό το τελώνιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται μέχρι εδώ πέφτουν στον σκοτεινόν και άχαρον Άδην.

23. Τελώνιον της ασπλαχνίας.
Και ανεβαίνοντας λίγο στο τελώνιο της ασπλαχνίας, το οποίο εξετάζη τους σκληρόκαρδους και ανελεήμονες και εξετάζουν οι δαίμονες μέχρι να μην βρουν τίποτα.

Η πύλη του Ουρανού
Και ανεβαίνοντας χαρούμενη η ψυχή και οι Άγγελοι φθάνουν στην πύλη του Ουρανού, η οποία ακτινοβολεί και λάμπει σαν καθαρό χρυσάφι και έχει υπερθαύμαστην ωραιότητα, που δεν μπορεί γλώσσα ανθρώπου να την διηγηθεί. Ο θυρωρός, είναι ενας αστραπόμορφος νέος με χρυσά μαλλιά και δέχεται χαρούμενος δοξάζωντας τον Θεόν διότι πέρασε τα εναέρια τελώνια των δαιμόνων η ψυχούλα.

Και περνώντας την πύλη του ουρανού βλέπει η ψυχή πλήθος αστραπόμορφων νέων οι οποίοι ακτινοβολούσαν σαν τον ήλιο και χαίρονται όλοι και ευφραίνονται, για την σωτηρία της ψυχή. Έπειτα πορεύεται με αγαλλίαση και χαράν ανεκλάλητον για να προσκύνησιν του αστραπόμορφου θρόνου του Θεού, και Σωρήρα Ημών Ιησού Χριστού.

Και βλέπει σύννεφα όχι σαν τα συνηθισμένα τα οποία παραμερίζουν για να περάσει. Και βλέπει άλλο σύννεφο λευκό και χρυσόμορφο από το οποίο εξέρχονταν αστραπές και περνόντας αισθάνεται γλυκύτατην ευωδία από τον θρόνο του αοράτου Θεού. Και βλέπει στο άμεσο ύψος αστραποβόλο τον θρόνο του Παντάνακτος Θεού. Εκεί είναι η χαρά των δικαίων και η Αιώνια αγαλλίαση. Κ’ βλέπει εκεί πλήθος άπειρον αστραπόμορφων νέων, που φορούν πολύτιμα φορέματα με χρυσές ζώνες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.