Η Μεγάλη Πέμπτη χαρακτηρίζεται ως η πιο θλιβερή ημέρα για τους πιστούς της Ορθοδοξίας, όπου διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια και ψέλνεται το τροπάριο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Η εκκλησία γιορτάζει την Μεγάλη Πέμπτη τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του, καθώς και την σταύρωση του Θεανθρώπου που προηγείται του θαύματος της Ανάστασης και της γιορτής του Πάσχα.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» – Μ. Πέμπτη, η πιο θλιβερή ημέρα της Ορθοδοξίας.

Η πορεία προς τον Γολγοθά

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται στην εκκλησία ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής, μαζί με τη Θεία λειτουργία. Εδώ θα πρέπει να αναζητήσουμε και μέρος της παράδοσης που θέλει την Μεγάλη Πέμπτη να πλάθουμε κουλούρια και να ψήνουμε τσουρέκια, αλλά και να ετοιμάζουμε το χριστόψωμο.

Οι ιερείς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ετοιμάζουν δύο «αμνούς» (ο άρτος που μετουσιώνεται σε σώμα του Χριστού) και διατηρούν τον έναν, αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Τα 12 Ευαγγέλια
Ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης ψέλνονται τα 12 Ευαγγέλια, οι γραφές που περιγράφουν την πορεία του Ιησού ως τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Από τον Μυστικό Δείπνο, την στιγμή ανθρώπινης αδυναμίας Tου στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψή Tου.

Η κορύφωση της ημέρας στην ορθόδοξη πίστη έρχεται το βράδυ, όταν ο ιερέας περιφέρει τον εσταυρωμένο μεταξύ των πιστών, μέσα στον ναό.

Σύμφωνα με την εκκλησία, είναι εκείνη τη στιγμή την Μεγάλη Πέμπτη, μεταξύ του 5ου και του 6ου Ευαγγελίου, που ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…».

Οι στίχοι και η μετάφραση του Τροπάριου «Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου»

«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας. Στέφανον ἐξ ἀκανθῶν περιτίθεται ὁ τῶν ἀγγέλων βασιλεύς. Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανον ἐν νεφέλαις. ‘Ράπισμα κατεδέξατο ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάμ. Ἥλοις προσηλώθη ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχη ἐκεντήθη ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦμέν σου τὰ πάθη, Χριστέ. Δεῖξον ἡμῖν καὶ τὴν ἒνδοξόν σου ἀνάστασιν».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.