Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας πάνω σε Αγία Τράπεζα κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τους Αγίους Αναργύρους στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας.

Παραθέτω αρχικά το κείμενο του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου στο προσωπικό του blog και εν συνεχεία θα αναπτύξω το σκεπτικό μου.

Γράφει ο κος Ανδριόπουλος:

Στην Αγρυπνία για τους Αγίους Αναργύρους και τον Όσιο Δαυίδ στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας (1-11-2018), η Αγία Τράπεζα έφερε ως «ποδιά» την ελληνική σημαία, με την Παναγία στο κέντρο.

Αισθητικώς, το απόλυτο κιτς. Εκκλησιαστικώς, η αίρεση του εθνοφυλετισμού στην έξαρσή της.

Ένας ιερέας στο facebook τόλμησε το ρητορικό ερώτημα: «Ήθελα νά ‘ξερα, δεν υπάρχει Επίσκοπος να καθαιρέσει αυτόν τον παπά;» Ο ιερέας αυτός ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ή γράφει για να γράψει κάτι τι.

Φυσικά και ΔΕΝ υπάρχει Επίσκοπος, όχι να καθαιρέσει τον εφημέριο που έντυσε την Αγία Τράπεζα με την σημαία μιας χώρας, αλλά ούτε να τον επιπλήξει! Αφού και οι Επίσκοποι τα ίδια ανόητα πιστεύουν, απλώς …φυλάγονται και όχι πάντα βέβαια.

Προ ημερών Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος είπε απ’ άμβωνος ότι «η Εκκλησία και το Κράτος είναι σιαμαία.»! Οπότε πολύ ορθά ο παππούλης βάζει την σημαία στην Αγία Τράπεζα. Αυτή είναι η κυρίαρχη ιδεολογία.

Η λύση είναι η μία, αλλά δυστυχώς ανέφικτη. Ο πλήρης χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, ο οποίος δεν έχει συντελεστεί ακόμα όπως θα ‘πρεπε.
Ίσως, τότε, η Εκκλησία αναζητήσει την αυτοσυνειδησία της.

Αλλιώς θα συνεχίσει να ζητάει την «ένωση» της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα… Κι αυτό το αίτημα θα το θεωρεί «αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος»…

Π.Α.Α.

Το σχόλιό μας:

Η αγάπη για την πατρίδα είναι κάτι που κάθε ένας από εμάς οφείλει να έχει βαθιά χαραγμένο μέσα του. Εκκλησία και πατρίδα, πάντοτε ήταν συνοδοιπόροι στο διάβα της Ιστορίας. Είναι όμορφο και τιμητικό να εκδηλώνει κανείς τον θαυμασμό του για τα Ιερά Σύμβολα της πατρίδος μας.

Δυστυχώς όμως ζούμε στην εποχή της υπερβολής.

Και η υπερβολή δεν είναι ποτέ καλό πράγμα.

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία αρκετοί αποτυχημένοι επαγγελματίες που θέλουν να γίνουν πολιτικοί προσπαθούν να οικειοποιηθούν τη θρησκεία για να το αποσβέσουν σε ψήφους.

Αρκετοί άνθρωποι, ωθούμενοι από αλλότρια συμφέροντα, έχουν αφουγκραστεί τις ευαίσθητες χορδές του Έλληνα ο οποίος έχει υποφέρει και έχει αλλάξει από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και εφευρίσκουν συνθήματα τα οποία περνούν ως μόδα σχετικά με το έθνος και την πατρίδα.

Ο Έλληνας έχει αλλάξει και αυτό μερικές φορές δεν είναι καλό.

Χαίρομαι να βλέπω την ελληνική σημαία. Δεν χρειάζεται να τη βλέπω πάνω από την Αγία Τράπεζα.

Δεν είναι απαραίτητο να επιδεικνύω την αγάπη μου για την πατρίδα με τέτοιου είδους ενέργειες.

Δεν αγαπάω την πατρίδα επειδή βρίζω ή φωνάζω ή συμπεριφέρομαι ως ακραίος.

Αγαπάω την πατρίδα όταν μορφώνομαι γι αυτήν, βελτιώνομαι καθημερινά για να ζήσω μέσα σε αυτήν και να την εξελίξω.

Αγαπάω την πατρίδα όταν τη βλέπω στο πρόσωπο και στην καρδιά των παιδιών μου.

Ανδρέας Μ. Καραγιάννης

 

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.