Σάλος έχει δημιουργηθεί με την υπόθεση ενός δήθεν χαμένου Ευαγγελίου... 

Το αρχαίο ευαγγέλιο που οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν από λαθρεμπόρους  το 2000 χαρακτηρίστηκε πάντως «άνευ αξίας», από τον επικεφαλής των Κοπτών Ταγουάρδο

Η έκδοση του λεγόμενου Ευαγγελίου του Βαρνάβα, που γράφτηκε στα Συριακά, μια διάλεκτο της αραμαϊκής, πιστεύεται ότι χρονολογίται από τον έκτο αιώνα, και οι θιασώτες του ισχυρίζονται ότι έχει γραφτεί από τον σύντροφο του Παύλου, Βαρνάβα. Βάσε ιτων θεωριών του εν λόγω «Ευαγγελίου» ο Ιησούς δεν σταυρώθηκε, κάτι που σύμφωνα με ιρανικά  δημοσιεύματα θα προκαλέσει την πτώση του Χριστιανισμού, επειδή συν τοις άλλοις προέβλεψε την έλευση του προφήτη Μωάμεθ.

Ωστόσο, σε ομιλία του χθες, ο Κόπτης Πάπας Tawadros είπε ότι ήταν «ένα βιβλίο γεμάτο από ιστορικά και γεωγραφική λάθη, το έργο ενός πλαστογράφου», και «δεν έχει καμία αξία» 

Το Ευαγγέλιο του Βαρνάβα είναι γνωστό σε άλλες εκδόσεις που χρονολογούνται στα τέλη του 16ου αιώνα. Είναι τόσο μεγάλο όσο περίπου  και τα τέσσερα κανονικά ευαγγέλια μαζί. Ωστόσο, έχει υποστεί επεξεργασία για να ευθυγραμμιστεί με το ισλαμικό δόγμα. Μεταξύ άλλων παραλλαγών από τη χριστιανική ορθοδοξία αναφέρει ότι ο Ιησούς αναλήφθηκε στους ουρανούς ζωντανός, ως προφήτης και όχι ως Υιός του Θεού. Αναφέρει, επίσης, ότι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης σταυρώθηκε στη θέση του και ότι ο Ιησούς προέβλεψε τον ερχομό του Μωάμεθ.

Ακόμη και αν αυτό που κατέσχεσαν οι Τούρκοι είναι ένα γνήσιο αντίγραφο του Ευαγγελίου του Βαρνάβα, θα πρέπει να έχει γραφτεί περίπου 500 χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου. Σε κάθε περίπτωση έχει αποθηκευτεί στην Άγκυρα, φυλάσσεται από την αστυνομία και δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, δεδομένου ότι κατασχέθηκε πριν από 15 χρόνια.

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.