Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης κ. Θεοφάνης εγκαινίασε ένα νέο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Θεραπείας για άπορους ηλικιωμένους στην κοινότητα Μπελτσατέστι, στην κομητεία Νεάμτς, την Κυριακή των Βαΐων. Το Κέντρο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Δικαιούχοι θα είναι 180 ηλικιωμένοι από την κοινότητα Μπελτσατέστι, οι οποίοι είτε είναι άποροι είτε αντιμτωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Οι ηλικιωμένοι θα απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση ημερήσια θεραπεία και αποθεραπεία, ενώ θα μπορούν κάνουν και το μεσημεριανό τους και να επωφεληθούν και από άλλες κοινωνικέ υπηρεσίες.

Το κτίριο του Κέντρου διαθέτει χώρους που προορίζονται για πολιτιστικές εκδηλώσεις – μια πολυλειτουργική αίθουσα και μια βιβλιοθήκη, αίθουσα υποδοχής (με ρόλο πρώτης επαφής, αρχεία και διανομή), ιατρεία, χώρους για φυσιοθεραπεία , υδροθεραπεία, φυσιοθεραπεία, μασάζ και άλλα.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και στη συνέχεια απυήθυνε λόγο: «Το κέντρο προορίζεται για ηλικιωμένους της περιοχής, με δυνατότητα υποδοχής και από άλλες περιοχές, γιατί η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ένδειξη ευγνωμοσύνης, αγάπης και σεβασμού για όλα όσα έχουν κάνει για εμάς. Η φροντίδα για τους ηλικιωμένους, όπως και η φροντίδα για τα παιδιά, είναι δείγμα πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος απένειμε τον «Σταυρό του Αγίου Ιωσήφ του Ελεήμονος» στον π. Gheorghe Măriuța, διευθυντή του Κέντρου και στον π. Ioan Duma από την Ενορία «Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ», για την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ίδρυση του νέου Κέντρου.

Σημειώνεται ότι το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως τιμητικό έτος ποιμαντικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, και η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία λειτουργεί με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας από το 2007.

Ακόμη, η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέδωσε δίγλωσσο εγχειρίδιο (ρουμανικά και αγγλικά) για την “ενεργό γήρανση”, δηλαδή τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Το εγχειρίδιο προορίζεται για κοινωνικούς λειτουργούς, και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+.

Ο σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να παρέχει πληροφορίες και μοντέλα βέλτιστων πρακτικών για τους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.«Οι επαγγελματίες του κλάδου διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των αρνητικών επιπτώσεων του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ανισότητας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της κοινωνικής πράξης», σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.