ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Live - ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Live: Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων - Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024 Ζωντανά. Μεγάλη Εβδομάδα. Εκκλησία Live - Πρώτη Ανάσταση Μεγάλου Σαββάτου Ζωντανά. Όρθρος και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου - Ευλογία και Αγιασμός. Μεγάλο Σάββατο με την θεόσωμο ταφή και η εις άδου κάθοδος του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Μάτην φυλάττεις τὸν τάφον, κουστωδία. Οὐ γὰρ καθέξει τύμβος αὐτοζωΐαν.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζουμε «την θεόσωμον ταφήν» και «την εις άδου κάθοδον», δηλαδή την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Βέβαια, η ταφή βέβαια έγινε τα απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ωστόσο η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος.

Αποβραδίς έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα του ναού και έχει στολισθεί με κόκκινα, αναστάσιμα.

Στα Ιεροσόλυμα, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης του Κυρίου, γίνονται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση του Ιησού.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά με την πρώτη Ανάσταση από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων του Μεγάλου Σαββάτου 4 Μαΐου 2024 07.30 το πρωί.

Γράψτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στείλτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Ακολουθία της πρώτης Αναστάσεως του Μεγάλου Σαββάτου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024 07.30 το πρωί.

Μεγάλο Σάββατο – Πρώτη Ανάσταση

Στην Καινή Διαθήκη, δεν καταγράφονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που τηρούσαν την εορτή της Ανάστασης τα μέλη της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας. Έτσι, μεταγενέστεροι Χριστιανοί άρχισαν να επιχειρηματολογούν όσον αφορά τις πρακτικές των πρώτων Χριστιανών.

Η πρώτη «πασχάλια έριδα» σχετικά με τον ετήσιο εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα, δηλαδή της Ανάστασης, εμφανίστηκε κατά το 2ο αιώνα. Οι εκκλησίες της Μικράς Ασίας ακολουθούσαν την αρχαία ιωάννεια «τεσσαρεσκαιδεκατική» πρακτική, τηρώντας σε ετήσια βάση τον «Μυστικό Δείπνο» ή αλλιώς το αναμνηστικό «Δείπνο του Κυρίου», την ίδια ημερομηνία με το Πάσχα των Εβραίων.

Αυτό σήμαινε ότι εορταζόταν το Πάσχα την ημέρα που αντιστοιχούσε στις 14 του ιουδαϊκού μήνα Νισάν, ανεξαρτήτως από το αν αυτή η ημέρα συνέπιπτε να είναι Κυριακή, μέρα η οποία ονομαζόταν τότε «Ημέρα του Ήλιου».

Διαβάστε αναλυτικά πότε ξεκίνησε να εορτάζεται η Ανάσταση.

Χριστὸς κατελθὼν πρὸς πύλην ᾍδου μόνος. Λαβὼν ἀνῆλθε πολλὰ τῆς νίκης σκῦλα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.