Οι Τούρκοι την ονειρεύονται τζαμί.. Οι Ρώσοι τη ζήτησαν αντάλλαγμα μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση...Στην Αγιά Σοφιά όμως είτε έτσι είτε αλλιώς χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας. Το ΕΚΚΛΗΣΙΑonline επέλεξε αντί άλλου προσκυνήματος, αυτά τα πρώτα Χριστούγεννα από την έναρξη της λειτουργίας του, να βρεθεί μέσα στο σύμβολο αυτό της Ορθοδοξίας και μάλιστα μια ημερομηνία σταθμό αφού σαν σήμερα εγκαινιάστηκε η Αγια-Σοφιά!

Στις 27 Δεκεμβρίου του 537 για την ακριβεία εγκαινιάστηκε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Η Αγία Σοφία αποτελεί αρχικτεκτονικό επίτευγμα: Η στέγαση βασιλικής με τρούλο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή ναοδομία.
Ο τεράστιος τρούλος στηρίχτηκε πάνω σε τετράγωνο μέσω των σφαιρικών τριγώνων και των πεσών (τετράγωνων κιόνων). Στη βαση του τυμπάνου του τρούλου άνοιξαν περισσότερα απο 160 παράθυρα ώστε ο ενδιάμεσος χώρος να φωτίζεται από άπλετο φως.

Δείτε το φωτορεπορτάζ και ανατριχια΄στε όπως κι εμείς…


Εικόνα 1. Η Αγία Σοφία όπως είναι σήμερα. Η Αγία Σοφία είναι μνημείο της UNESCO και λειτουργεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Εικόνα 2. Ο τρούλος.

Εικόνα 3. Η στήριξη του τρούλου μέσω των σφαιρικών τριγώνων και των πεσών (τετράγωνων κιόνων).


Εικόνα 4. Η κόγχη του Ιερού Βήματος, με την παράσταση της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Εκατέρωθέν της έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με αποσπάσματα από το κοράνι.

Εικόνα 5. Η παράσταση της Βρεφοκρατούσας (στην κόγχη του Ιερού Βήματος).

Εικόνα 6. Η παράσταση της «Δεήσεως», με το Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Εικόνα 7. Πινακίδες με πληροφορίες για τις διαφορετικές φάσεις της ιστορίας του μνημείου (η πινακίδα που εικονίζεται αριστερά αναφέρεται στη βυζαντινή φάση, η κεντρική και η δεξιά πινακίδα στην οθωμανική φάση του μνημείου). Γενικότερα, έμφαση δίνεται στην οθωμανική παρά στη βυζαντινή φάση του μνημείου.

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.