ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ – Όσο πιο πνευματικός άνθρωπος είναι κάποιος, τόσο λιγότερα δικαιώματα έχει σ’ αυτήν την ζωή, ενώ ο υπερήφανος, έχει μόνο δικαιώματα. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης).

Εμείς οι Χριστιανοί, τα δικαιώματά μας τα έχουμε πάνω στον Ουρανό. Μας τα φυλάει ο Θεός στο Ουράνιο ταμιευτήριο. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Προσέχετε τον εγωισμό, που κρύβεται κάτω από την μορφή του δικαιώματος. (Άγιος Νεκτάριος)

Τα του Θεού να τα υπερασπίζεσαι, ενώ τα δικά σου, να τα παραβλέπεις. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Όταν μένουμε δεμένοι με το θέλημά μας και ρυθμίζουμε τη ζωή μας με βάση τα δικαιώματα μας, τότε έχοντας την εντύπωση, ότι κάνουμε κάτι καλό, προετοιμάζουμε άθελά μας το κακό μας και χανόμαστε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Γιατί, πως μπορούμε να γνωρίσουμε το θέλημα του Θεού ή να το ζητήσουμε με όλη μας την δύναμη, έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και επιμένοντας στο θέλημά μας; Όταν ο διάβολος βλέπει κάποιον που δεν θέλει ν’ αμαρτήσει, δεν είναι τόσο ανόητος, στην προσπάθειά του να σκαρώσει το κακό, ώστε να τον υποκινήσει να κάνει κάτι που φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι είναι αμαρτία, δεν του λέει: «Πήγαινε πόρνευσε», ούτε του λέει: «Πήγαινε κλέψε». Ξέρει ότι δεν θέλουμε αυτά να τα κάνουμε, αλλά μας βρίσκει, να έχουμε ένα θέλημα ή ένα δικαίωμα και χρησιμοποιώντας το, με τρόπο που φαίνεται φυσικός, μας πειράζει. (Αββάς Δωρόθεος)

Ο άνθρωπος όταν δεν ζητάει τα δικαιώματά του, θα φωτίσει ο Θεός τον άλλον να του τα δώσει. (Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής)

Η θυσία των δικαιωμάτων, είναι το αντίθετο της φιλαυτίας. Είσαι φίλαυτος; Ουδέποτε θα θυσιάσεις τα δικαιώματά σου. Θυσιάζεις τα δικαιώματά σου; Δεν είσαι φίλαυτος. Η θυσία των δικαιωμάτων στην καθημερινότητα, εξορίζει την φιλαυτία και εγκαθιδρύει την αγάπη και την Χριστιανική κοινωνικότητα. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

Όταν κάποιος είναι ελεύθερος, έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Όταν γίνει έγγαμος, έχει ελάχιστα δικαιώματα και πάρα πολλές υποχρεώσεις. Όταν όμως αποκτήσει παιδιά, δεν έχει καθόλου δικαιώματα, αλλά μόνο υποχρεώσεις. (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)

Στην Εκκλησία μιλάμε για άλλα δικαιώματα: «Ευλογητός ει Κύριε, δίδαξόν με τα δικαιώματα Σου» λέμε στη δοξολογία προς το Θεό. Δεν μιλάμε για τα δικά μας δικαιώματα, αλλά για τα δικαιώματα του Θεού. Αυτό φαίνεται περίεργο για τον σημερινό άνθρωπο που βλέπει και κρίνει επιδερμικά. (Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος)

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.