ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: Αν θέλεις να σε ευεργετεί ο Θεός, να ευεργετείς κι εσύ τον πλησίον. Κι αν θέλεις να σε συγχωρήσει ο Θεός για τ’ αμαρτήματά σου, να συγχωρείς κι εσύ τον πλησίον.

Απεναντίας, αν οργίζεσαι εναντίον τού πλησίον, προκαλείς την οργή τού Θεού εναντίον σου.

Αν εκδικείσαι τον πλησίον, το ίδιο θα πάθεις κι εσύ από τον Θεό, όπως λέει ο σοφός Σειράχ: «Όποιος εκδικείται, θα δοκιμάσει την εκδίκηση τού Κυρίου, πού θα τον τιμωρήσει για τις αμαρτίες του» (28:1). Μα και ο ίδιος ο Χριστός το είπε καθαρά» (Ματθ. 6:14-15).

Αν δεν συγχωρείς τον πλησίον, πως τολμάς να λες στην Κυριακή Προσευχή (Μάτθ. 6:9-13), «καὶ ἅφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν;» Αν δεν συγχωρείς τον πλησίον, πώς θα ζητήσεις έλεος από τον δίκαιο Κριτή;

Μην ξεχνάς, γράφει ο αδελφόθεος Ιάκωβος, ότι «στην τελική Κρίση δεν θα υπάρχει έλεος γι’ αυτόν πού δεν έδειξε ευσπλαχνία. Για τον εύσπλαχνο, όμως, η τελική Κρίση θα είναι θρίαμβος.
Πώς συγχωρεί ο Θεός τα αμαρτήματά μας;

Με δυο προϋποθέσεις συγχωρεί ο Θεός τα αμαρτήματά μας. Η πρώτη είναι η ειλικρινής μετάνοια (βλ. Μάρκ. 1:4· Πράξ. 5:31· Β’ Κορ. 7:10).

Η δεύτερη είναι η συγχωρητικότητα προς τούς συνανθρώπους μας, εκείνους οι οποίοι με οποιονδήποτε τρόπο μας αδίκησαν, όπως φαίνεται από την ευαγγελική παραβολή τού κακού δούλου (Ματθ. 18:23-35), από την Κυριακή Προσευχή (Μάτθ. 6:12) και από την ξεκάθαρη διαβεβαίωση τού Χριστού: «Αν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα σας συγχωρήσει κι εσάς ο ουράνιος Πατέρας σας. Αν, όμως, δεν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ούτε κι ο ουράνιος Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα δικά σας παραπτώματα» (Ματθ. 6:14-15).

Γέροντος Ευστρατίου (Γκολοβάνσκι)
Απαντήσεις σε ερωτήματα χριστιανών
Ι.Μ. Παρακλήτου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.