ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Οι Άγιοι Μάρτυρες Θεόδουλος και Αγαθόπους τιμώνται από την Εκκλησία μας σήμερα 4 Απριλίου 2019. Στην αρχή των διωγμών του Διοκλητιανού στην Θεσσαλονίκη, όταν όλοι οί χριστιανοί προσπαθούσαν να κρυφτούν, μόνον ο διάκονος Άγαθόπους, ήδη σε προχωρημένη ήλαία, και ό αναγνώστης Θεόδουλος, έφηβος ακόμη, εξακολουθούσαν να κηρύττουν δημοσίως τον λόγο του Θεού, προς μεγάλη κατάπληξη των ίδιων των ειδωλολατρών.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Όταν τους προσήγαγαν ενώπιον του διοικητή Φαυστίνου, απάντησαν με μία φωνή: «Χριστιανοί έσμεν !»

Ελπίζοντας να πτοήσει ευκολότερα το θάρρος τους, ό διοικητής αποφάσισε να τους ανακρίνει χωριστά.

Καθώς τίποτε δεν κατόρθωσε με τον Θεόδουλο, διέταξε να φέρουν ενώπιον του τον Άγαθόποδα και επιχείρησε να τον πείσει ό’τι ό συναθλητής του είχε υποσχεθεί να προσφέρει θυσία στους θεούς.

Ό διάκονος απάντησε: «Βεβαιότατα, και εγώ ό ίδιος όπως ό Θεόδουλος θα δεχόμουν να θυσιάσω στον μόνο αληθινό Θεό και στον Υιό Του Ίησού Χριστό- με κανέναν τρόπο όμως δεν θα δεχόμουν να προσφέρω θυσία στα άψυχα αυτά είδωλα, που μέσα στην πλάνη σας ονομάζετε θεούς!»

Τους εριξαν στην φυλακή, όπου οί δύο άγιοι επιδόθηκαν στην προσευχή και ένδυναμώθηκαν στην πίστη τους με δράματα πού τους διαβεβαίωναν για την καλλίνικο έκβαση του αγώνα τους.

4 Απριλίου.

Μπροστά στην χαρά και την παρρησία τους, οί άλλοι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου μετεστράφησαν στον Χριστό και με δάκρυα εξομολογήθηκαν τα αμαρτήματα τους.

Ακούγοντας τους θρήνους αυτούς, ό κόσμος πού είχε συγκεντρωθεί γύρω άπό την φυλακή εισέβαλε στο κελλί και διαπίστωσε έκπληκτος ό’τι ή φυλακή εΐχε μετατραπεί σε ναό.

Διαβάστε για τον βίο των Αγίων Μαρτύρων στο παρακάτων άρθρο:

 

Άγιοι Θεόδουλος και Αγαθόπους-4 Απριλίου: Τα φριχτά βασανιστήρια και η ακλόνητη πίστη

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.